Oslo kritiserer korona-informasjonen ved flyplassene

Snart kan turister reise til Norge igjen. Da må informasjon om smittevern bli bedre ved flyplassene, mener helsebyråden i Oslo.

Robert Steen

Helsebyråd i Oslo, Robert Steen mener det er mangelfull informasjon og kontroll ved flyplasser.

Foto: Anders Fehn / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– Vi har erfart at kontrollen ved flyplassene praktisk talt er fraværende. Og at informasjon om smittevernregler til de reisende som kommer til Norge er mangelfull. Det skriver helsebyråd Robert Steen (Ap) i en e-post til NRK.

Fra 15. juli kan nordmenn reise til Schengen- og EØS-land. Det betyr at turister fra disse landene også kan komme til Norge. Dette ble klart da regjeringen opphevet innreiserestriksjonene for disse landene torsdag.

– Avstandskravene må opprettholdes, og dét kan bli mer krevende hvis antallet mennesker som oppholder seg i Oslo øker, understreker Steen.

Han mener at Norge bør styrke informasjonen, for eksempel ved å sende en automatisk tekstmelding med smittevernregler til alle som kommer hit fra utlandet.

– Det er også ulikt smittetrykk i de europeiske landene og regioner innad i land. Vi håper regjeringen derfor tar en vurdering på om man bør forskjellsbehandle lands regioner.

Ny infopakke under arbeid

NRK har bedt Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) om å svare på dette. Statssekretær Inger Klippen skriver følgende i en e-post;

– Det er viktig at alle tilreisende til Norge får god informasjon om våre smittevernregler og hvor man kan teste seg hvis man får symptomer.

Statsekretær Inger Klippen, HOD

UNDERVEIS: Statssekretær Inger Klippen understreker at Helsedepartementet holder på med en egen informasjonspakke om smittevern i Norge for tilreisende.

Foto: Anita Hamremoen / HOD

Departementet jobber nå med å lage en egen informasjonspakke for turister.

– Informasjonen skal rettes både mot den enkelte, og det skal være tilgjengelig informasjon når turistene kommer til Norge og på steder som tilreisende oppsøker – for eksempel hoteller og turistinformasjon.

Vi vet ikke når denne informasjonspakken blir klar. På spørsmål om manglende kontroller ved norske flyplasser viser HOD til Avinor. Avinor viser igjen til kommuneoverlegene, som har det formelle ansvaret for smittevern i kommunene der flyplassene deres ligger.

Kø for å komme ut på Trolltunga

POPULÆRT: Mange reiser til Norge via Oslo Lufthavn for å komme seg til steder som dette.

Foto: Tom Ingebrigtsen

Ingen ytterligere tiltak

Avinor skriver til NRK at kommuneoverlegen har vært på befaring på Oslo lufthavn denne uka. Det har ikke blitt gitt noen signaler om at det er nødvendig med noen vesentlige rutineendringer eller tiltak på hovedflyplassen.

Gurli Høeg ulverud i Avinor.

FØLGER RÅD FRA MYNDIGHETENE: Kommunikasjonsdirektør i Avinor, Gurli Høeg Ulverud, forteller at de informasjon fra Helsedirektoratet har vært tilgjengelig på alle landets flyplasser siden inngangen til krisen.

Foto: Avinor

Kommunikasjonsdirektør Gurli Høeg Ulverud sier at Avinor gjør det de kan for å holde flyplassene trygge.

– Vi har implementert smitteverntiltak i stor skala for at flyplassene skal være så trygge som mulig, og følger anbefalinger fra helsemyndighetene.

Politiet har ansvaret for grensekontroll. Ulverud skriver at eventuell helsekontroll av ankomne reisende er helsemyndighetenes ansvar.

Følger helsemyndighetene

Kommuneoverlege Lars Meyer-Myklestad i Ullensaker presiserer at alle tiltak som gjøres ved Oslo lufthavn er et nasjonalt ansvar.

Kommunelege Lars Meyer-Myklestad står i ankomsthallen på Gardermoen

AVVENTER: Kommuneoverlege Lars Meyer-Myklestad venter oppdateringer fra sentrale helsemyndigheter for å følge opp smittevern ved Norges hovedflyplass.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

– Ullensaker kommune følger de regler og føringer vi får fra Folkehelseinstituttet og Helsedepartementet til enhver tid. Informasjonen som gis på flyplassen er utarbeidet og godkjent av Helsedirektoratet, sier Meyer-Myklebust.

Nå som flyplassen skal åpnes for mer trafikk avventer de nye utspill og føringer fra helsemyndighetene, forklarer han.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 07.05.2021
2 445
Smittede siste 7 dager
114
Innlagte
767
Døde
1 465 851
Vaksinerte