Oslo kommune sier nei til «dødshus»

Ap, SV og MDG støtter Frps forslag om å si nei til bygging av Bjarne Melgaards såkalte «dødshus» ved Ekely ovenfor Skøyen. Men mener samtidig at prosjektet bør realiseres.

Melgaards dødshus

Illustrasjon av Melgaards dødshus.

Foto: Illustrasjon: / MIR AS

– Å bevare grøntområdet på Kikutkollen er viktig for befolkningen der, og det er også viktig å ta vare på de grønne lungene vi har i byen, sier byråd for byutvikling Hanna Marcussen (MDG).

Tomten like ved Edvard Munchs atelier skal derfor bevares som grønt friområde. Det mener partiene Ap, SV og MDG som støtter FRPs sitt forslag om å si nei til prosjektet «A House to Die in»

Prosjektet er et samarbeid mellom kunstneren Bjarne Melgaard og Snøhetta. Huset er planlagt på naboeiendommen Kikut, noen meter sør for Edvard Munchs eiendom Ekely i Ullern bydel i Oslo.

Må finne en annen tomt

– Byrådspartiene Ap, SV og MDG ønsker at tomten hvor Bjarne Melgaards dødshus var tiltenkt, forblir et grønt friområde til det beste for lokalbefolkningen rundt Kikutkollen, og oppfordrer Bjarne Melgaard om å finne en ny tomt til prosjektet, sier partiene i en felles uttalelse.

Byutviklingskomiteen skal behandle saken onsdag.

Det var Aftenposten som omtalte saken først.

Dødshuset

«A House to Die In» er ikke et vanlig hus.

Foto: Thomas Ekstrõm

Billedkunstner og mannen bak ideen, Bjarne Melgaard, sier til Aftenposten at byrådets avgjørelse ikke kommer overraskende på han.

– Det er stor motstand mot nye ting i Norge, skriver han til avisen.

Han svarer ikke på spørsmål om det blir aktuelt å finne en annen tomt til prosjektet.

Bjarne Melgaard "A house to die in"
Foto: Agnes Moxnes / NRK
Bjarne Melgaard foran «A house to die in»

Har vakt motstand

Prosjektet har ført til sterke protester. Både hos naboer og en rekke kunstnere, som mener at arven etter Edvard Munch ikke ivaretas godt nok.

LES OGSÅ:

Ulvejakt på Oslos beste vestkant

Melgaards «dødshus» nærmere bygging

Trekker planene for «dødshus»