Hopp til innhold

Oslo katolske bispedømme: Vi sier unnskyld til disse menneskene

– Noen av de som ble registrert er katolikker som ikke vil stå i registeret. Noen er ikke katolikker. Det dreier seg om 7.000 mennesker, sier Lisa Wade. Likevel mener bispedømmet at de ikke har gjort noe ulovlig.

Oslo katolske bispedømme ved blant annet fungerende administrative leder Lisa WadeWad offentliggjorde i dag sin egen rapport til Fylkesmannen om sitt syn på medlemslistesaken.

Biskopen, økonomisjefen og Oslo katolske bispedømme er siktet for grovt bedrageri av 50 millioner kroner. Mandag la bispedømmet frem en redegjørelse om medlemstallene.

Noen kirkesamfunn i Norge har fått støtte basert på innflyttede statsborgere. Oslo katolske bispedømme ba myndighetene om lister over innflyttede fra katolske land, men slike lister fantes ikke.

– Da begynte noen med en utilfredsstillende metode for å registrere katolikker, sier Lisa Wade, fungerende administrasjonssjef i Oslo katolske bispedømme.

Kirkebesøket steg med 70 prosent

Bispedømmet har medlemmer fra hele verden. I 2005 begynte en tilstrømning av polske innvandrere.

– Kirkebesøket steg med 70 prosent på ti år. De færreste av innvandrerne registrerte seg. Katolikker tenker ikke på seg selv som medlemmer i et lokalt kirkesamfunn, men som troende uansett hvor de er i verden.

– Det koster penger å gi tilbud til flere medlemmer. Da startet medarbeidere med å kartlegge katolikker etter nasjonalitet. Og 90 prosent av alle polske innvandrere er katolikker, 80 prosent av alle litauere er det.

Biskopen har tidligere innrømmet at de har brukt telefonkatalogen som grunnlag for å føre inn medlemmer.

Den-som-tier-samtykker-strategi

Fremfor å be om bekreftelse på medlemsskap, sendte man ut medlemsblader og regnet med at mottakerne samtykket i medlemsskapet hvis kirken ikke hørte noe fra dem.

– Bispemøtet i 2013 uttrykte bekymring over praksisen og ba om opprydning. Men dessverre tok ingen riktig fatt i dette, sier Lisa Wade.

For 2015 ber Oslo katolske bispedømme staten om støtte for 118.237 medlemmer. Da mener bispedømmet at de har tolket loven strengt, og at de egentlig har 130.000 medlemmer. I 2014 fikk bispedømmet støtte for 120.000 medlemmer.

– Vi har overlevert et korrigert register til Fylkesmannen. Vi har grunn til å tro at antall katolikker i Norge er langt flere enn vi har i våre registre. Bispedømmes oppfatning er at vi ikke har gjort noe ulovlig.

Politiet: – Siktelsen står seg

Oslo politidistrikt vil ikke imøtegå det bispedømmet la frem.

– Siktelsen står seg fortsatt, og inntil saken er ferdig etterforsket kan vi ikke kommentere detaljer, sier Kristin Rusdal, politiadvokat.