Oslo kan sette brannrekord

Hittil i år har ingen personer omkommet i bygningsbranner i hovedstaden. Oslo kan dermed sette en positiv rekord hvis byens innbyggere kommer seg gjennom desember uten at noen personer dør i brann.

Hjelms gate

STORE MATERIELLE SKADER: Da lokalene til Gateavisa begynte å brenne i juni i år, ble 40 personer evakuert. Det verneverdige trehuset på Majorstua fikk store materielle skader, men ingen personer ble skadet.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– De elektriske lysene synes jeg ser så flate ut. Jeg lar heller være å bruke dem. Men en brannvarsler derimot, det har jeg bruk for, sier Knut Norskog.

Han er en av gjestene på Grünerløkka eldresenter som får utdelt elektrisk telys og brannvarsler i regi av brann- og redningsetaten og eldrebyråd Aud Kvalbein.

Knut Nordskog (72)

Knut Nordskog (72) kommer til å bruke både levende lys og elektriske lys denne jula.

Foto: Fouad Acharki / NRK

De elektriske lysene skal være med å forebygge boligbranner, og det forebyggende arbeidet i hovedstaden ser ut til å gi gode resultater.

Hittil i år har ingen personer omkommet i boligbrann i Oslo.

Publikum handler riktig

De siste 20 årene har det i gjennomsnitt omkommet 7 personer hvert år, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap

Ifølge branninspektør i Oslo brann- og redningsetat, Sigurd Folgerø Dalen, er det flere grunner til de gode resultatene.

– En av dem er selvfølgelig rask og effektiv innsats fra vår side. En annen er at publikum har handlet riktig, så tilfellene ikke har rukket å bli store eller så har man rett og slett har hatt flaks.

Og selv om desember er den måneden i året flest omkommer i brann, har det vært overraskende hyggelige tall i Oslo i år. Nå håper branninspektøren at det holder seg slik.

– Det er jo det vi jobber for hver dag, at ingen skal dø i brann, sier Dalen.

– Unngår levende lys

Sigurd Folgerø Dalen ved Brann- og redningsetaten

Sigurd Folgerø Dalen ved Oslo Brann- og redningsetat synes statistikken er hyggelig.

Foto: Brann- og redningsetaten

Statistikken viser at eldre mennesker er den gruppen som er mest utsatt for å omkomme i brann.

Eldrebyråd, Aud Kvalbein, håper de eldre på Grünerløkka eldresenter denne jula vil kose seg på en smartere og tryggere måte.

– Nå kommer adventstiden, og vi vet at det er mange branner på denne tiden av året. Levende lys er årsaken til flere av dem, så det er mye tryggere å bruke elektriske telys, sier hun.

Knut Nordskog mener likevel levende lys må til iblant.

– Ved festlige anledninger bruker jeg en lysstake, men telys derimot det har jeg dårlig erfaring med. Ellers unngår jeg levende lys.