Hopp til innhold

Oslo kan få tre nye svømmehaller

To nye store svømmehaller, i tillegg til nytt Tøyenbad skal være klart de neste årene. Samtidig skal byrådet stenge flere anlegg.

Tøyenbadet

Byrådet foreslår et nytt hovedbad på Tøyen. Det skal etter planen stå ferdig i 2018.

Foto: Olav Juven / NRK

– Vi ønsker å gjøre Oslo til en badeby, og da er vi nødt til å gi et bedre tilbud til alle brukergrupper, sier miljø- og samferdselsbyråd, Guri Melby (V).

I en utredning får badetilbudet i Oslo får alt annet i ros. Nå har byrådet en ny strategi klar for å bedre tilbudet.

– Vi foreslår å bygge tre nye anlegg. Ett nytt hovedbad på Tøyen, ett områdebad i Oslo vest og ett i øst/sør. Vi vil også ruste opp enkelte flerbruksbad, forklarer Melby

I tillegg vil de doble den obligatoriske svømmeopplæringen i Oslo-skolen og utvide åpningstidene til svømmehallene.

Nytt hovedbad i 2018

Guri Melby, miljø- og samferdselsbyråd (V).

Guri Melby, miljø- og samferdselsbyråd (V).

Foto: Olav Juven / NRK

I dag finnes det 37 bassenger i Oslo fordelt på 33 anlegg. Utredningen viser at det ikke er antall bassenger, men heller anleggenes kvalitet, størrelse, tilbud og tilgjengelighet som avgjør hvor godt tilbudet er.

Ifølge Melby skal et nytt hovedbad på Tøyen stå ferdig i 2018. De siste årene har kommunen brukt over 140 millioner kroner på å pusse opp badet, og nå kan anlegget ble revet.

–Vi vet ikke om vi skal bruke noe av det gamle anlegget, eller om vi skal bygge et helt nytt. Nå holder vi på å utrede hvor det nye Tøyenbadet skal ligge, forklarer Melby.

Målet er å skape et nytt hovedbad.

– Det skal bli en konkurransearena med internasjonal standard for svømmeidretten, og det blir gode forhold for svømmeopplæring og pasientbehandling, sier Melby.

Det er ikke bestemt hvor de to andre anleggene skal bygges, men en mulig plassering for anlegget på vestkanten kan være Sognsveien eller Frognerparken, mens byrådet ønsker at utredningen av nytt badeanlegg på Stovner utvides til en utredning av nytt stort bad i Oslo øst/sør.

Flere svømmehaller vil bli stengt

Men samtidig som Tøyenbadet blir nytt og to nye anlegg bygges, vil også flere badeanlegg i Oslo få kroken på døra.

– Vi har sagt at vi ikke skal legge ned et eneste bad før vi har bygget nye. Når vi har på plass tre nye bad vil vi dekke tilbudet, og da vil vi ikke ha behov for alle badene som finnes i dag, sier Melby.

I løpet av neste år vil byrådet vurdere hvilke bad som overlever eller ikke. Skolebadene som er pusset opp de siste ti årene vil ifølge byrådet bestå, mens de bade- og svømmeanleggene som vurderes som minst attraktive blir lagt ned.

– Ingen garantier

Per Rune Eknes, svømmepresident

Per Rune Eknes, president i Norges Svømmeforbund.

Foto: Thomassen, Christian / Scanpix

Per Rune Eknes, president i Norges Svømmeforbund, sier han ikke er trygg på at byrådets planer blir gjennomført.

–Vi er veldig positive til forslagene, men vi har ingen garantier for at dette blir gjennomført. Vi er ikke trygge før det er vann i bassenget, sier Eknes.

Han mener mener de nye anleggene må være på plass, før de gamle blir lagt ned.

– Oslo er den hovedstaden i Vest-Europa som har dårligst dekning av svømmeanlegg. Vi har ikke fått noen nye haller på over 30 år, så dette er på høy tid. Det gjør ikke at vi kommer videre, men tilbake til utgangspunktet, sier Eknes.

Utvider åpningstidene

For å bedre badetilbudet på kort sikt vil byrådet doble den obligatoriske svømmeopplæringen i Oslo-skolen og utvide åpningstidene til svømmehallene.

– Tilgjengelighet er viktig for innbyggerne, derfor vil vi utvide åpningstidene på badene. Vi foreslår også å doble antall timer med obligatorisk svømmeopplæring, utdyper Melby.

Blant annet vil Bøler bad ha lengre åpningstider slik at det blir tilgang på et varmtvannsbasseng gjennom hele året.