Oslo kan få flest politimilliarder

Mesteparten av en stor milliardpott for å ruste opp politiet de nærmeste årene, kan havne i Oslo. Det er Politiets Fellesforbund og Senterpartiet kritiske til.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård

MYE I OSLO: Politidirektør Odd Reidar Humlegård mener at de fleste av 350 planlagte politistillinger og mye av en ny, stor IKT-satsing bør ligge i Oslo. Han ønsker også nytt beredskapssenter, ny politihøgskole og en ny, nasjonal operasjonssentral i hovedstaden.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Forsterkninger slik som helikoptrene trengs minst like mye andre steder i landet, sier leder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund til NRK.

Han mener det er andre regioner i vest, midt og Nord-Norge som også har behov for denne tjenesten.

– Regionene skal ikke måtte konkurrere mot hverandre om midlene, sier Bolstad.

Opprusting i Oslo

Politiets helikoptertjeneste har opplevd stort mediefokus de siste årene. Spesielt
ble det fokusert på den manglende beredskapen etter terrorhandlingene 22. juli.

I en rapport som kom før jul ble det anbefalt at politiet erstatter dagens to helikopter med tre nye. De vil politidirektør Odd Reidar Humlegård ha i hovedstaden.

– Det er ingen tvil om at disse må være i Oslo.

Og slik blir det med mesteparten av den nasjonale opprustningen som politidirektøren ønsker seg. Nytt beredskapssenter, ny politihøgskole og en ny, nasjonal operasjonssentral. I Oslo.

Og det stopper ikke der. Politidirektøren mener også at de fleste av 350 planlagte politistillinger og mye av en ny, stor IKT-satsing bør ligge i nettopp Oslo.

Jenny Klinge

KRITISK: – Det virker som politidirektøren er mer opptatt av beredskapen i Oslo enn ellers i landet, sier Jenny Klinge fra Senterpartiet.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Det bor flest folk bor her. Mye av den kriminaliteten i Oslo forgreiner seg utover resten av landet. Hvis ikke politiet er gode på forebygging i Oslo, vil det få følger for politistyrken i hele Norge, sier Humlegård til NRK.

Frykter A- og B-politi

Senterpartiet reagerer sterkt på at hovedstaden skal få så mye av ressursene.

Ifølge VG dreier det seg om en satsing på godt over 14 milliarder kroner, som partiet frykter at distriktene vil få svært lite av.

– Det virker som politidirektøren er mer opptatt av beredskapen i Oslo enn ellers i landet, sier stortingsrepresentant Jenny Klinge fra Senterpartiet til NRK.

Hun godtar ikke politidirektørens argument om at en styrking av Oslo er avgjørende for hele landet.

– Nei, det skjønner jeg virkelig ikke. Det er åpenbart at Oslo trenger mye, men det kan ikke gå på bekostning av investeringer i resten av landet. Da vil vi få et A- og B-politi.

Det er opp til Stortinget å si ja eller nei til storsatsingen, som kan komme i gang allerede neste år.