Hopp til innhold

Oslo-flertall for OL: – En formidabel seier

OL-vinden snudde i tide for idretten: Oslo har gitt sin støtte til lekene med over 30.000 stemmer.

Inge Andersen

Inge Andersen under valgvaken til valget om OL i Oslo i 2022.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Rognlien

Idrettspresident Børre Rognlien kan juble for et ja-flertall i Oslo.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Det viser de ferske tallene publisert på Oslo kommunes nettsider. 172.837 stemte for, mens 140.982 stemte imot.

9519 valgte å stemme blankt. De endelige resultatene vil legges frem for valgstyret 11. september for godkjenning.

– Det er en formidal ja-seier. Nå er jeg veldig glad. Det var absolutt verdt å vente på, sier generalsekretær Inge Andersen i Norges Idrettsforbund til NRK.no.

Resultatet fra OL-avstemningen ble nemlig utsatt ganggang mandag kveld. Etter at idrettstoppene først jublet for gode forhåndstall, måtte valgresultatet settes på vent til tirsdag morgen.

Forhåndsstemmene viste riktig nok at nei-siden hadde et ørlite forsprang på 1000 stemmer, men idrettstoppene var selvsikre på at kampanjeinnspurten hadde snudd OL-vinden.

Seierstemning på valgvaken

Derfor var det stor optimisme blant ja-siden på valgvaken på Grand Hotel natt til tirsdag.

Her minglet både nærings- og idrettstopper til langt ut på natt.

Moxnes

Rødt-leder Bjørnar Moxnes tror pengebruken på ja-siden blir utslagsgivende.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Et veldig godt resultat for oss som er for. Vi vet at vinden snudde de siste dagene, sa Oslo-ordfører Fabian Stang (H) om forhåndsstemmene.

– Med stemningsbølgen vi er inne i, tror jeg vi tipper det til ja-seier, sa generalsekretær Andersen før han gikk og la seg.

Nå, noen timer senere, tror Andersen at valgresultatet gjør det enklere for bystyret å behandle saken.

– Dette er en rådgivende folkeavstemning, men det har vært god valgdeltakelse, og det er klar forskjell. Det burde være en grei sak nå, sier Andersen.

– Voldsom kampanje

OL-meningsmålingene viser at Oslo-innbyggerne snudde brått i synet på å arrangere vinterlekene i hovedstaden (se faktaboks). Rødt-leder Bjørnar Moxnes, som er blant de mest profilerte OL-motstanderne, fikk en tidlig anelse om at slaget var tapt.

Moxnes tror den massive mobiliseringen fra ja-siden har vært utslagsgivende.

– Det har vært en voldsom kampanje fra ja-siden de to siste ukene. Ja-siden har hatt Norges Idrettsforbund, kjendiser og PR-byråer i ryggen. Det har vært et massivt kjør, og jeg blir overrasket hvis ikke det har hatt effekt, sa Moxnes til NRK.no mandag kveld.

Folkeavstemningen om OL i Oslo i 2022 er rådgivende. Alle som er bosatt i Oslo, og har stemmerett, har kunnet delta i avstemningen. Flere har vært kritiske til at kun osloinnbyggere får si sin mening, siden det er staten og skattebetalerne som eventuelt må betale den største regningen.

Oslo kommune har søkt om statsgaranti på 33,7 milliarder kroner.

Det er imidlertid Stortinget som til syvende og sist avgjør OL-skjebnen. I tillegg må bystyret anerkjenne resultatene fra den rådgivende folkeavstemningen.