Hopp til innhold

Oslo-hatet har blitt til utstilling

Grå asfaltjungel, egoistiske drittfolk og et forferdelig sted å vokse opp. Hanna Norberg og Aina Kristiansen er lei av å bli møtt med fordommer om Oslo. Nå har de to innflytterne laget utstilling med bakgrunn i Oslo-hatet.

– Hvis man tenker på Bergen, dukker bildet av Bryggen ofte opp i hodene til folk. Mens det er mange som assosierer Oslo med stygge bygg på Jernbanetorget og en sliten Karl Johans gate, sier Hanna Norberg.

Hanna Norberg

Hanna Norberg

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

Hun og Aina Kristiansen synes hovedstaden har et ufortjent dårlig rykte. Nå åpner de utstillingen «Stakkars oss som bor i Oslo» på Norsk design og arkitektursenter (Doga).

– Vi vil vise at Oslo er så mye mer enn Karl Johan og Jernbanetorget. Vi har jo også marka, grønne parker, Oslofjorden og øyene, sier Norberg.

Stakkars oss

De to frilansjournalistene startet fotobloggen «Stakkars oss» i 2012. Ideen fikk de en dag de gikk langs Akerselva på vei til jobb.

– Det var så fint. Akerselva sildret, det var grønt ute og fuglene kvitret, sier Norberg.

Aina Kristiansen

Aina Kristiansen

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

– Det var et motsvar på all kritikken om Oslo, sier Aina Kristiansen.

I tillegg til bloggen laget de konto på Instagram, Facebook og Twitter. I dag ligger det nesten 35.000 bilder under #stakkarsoss på Instagram.

– Vi ville egentlig vise folk som ikke er så begeistret for Oslo hvor fantastisk fint vi har det, men så viste det seg at publikum stort sett ble andre som er enige med oss i at Oslo er en fantastisk by, sier Kristiansen.

Innflyttere i Oslo

Mens Hanna er fra Lier og flyttet til hovedstaden for snart 9 år siden, er Aina fra Hadeland og har bodd i Oslo i 11 og 1/2 år.

– Jeg ville sagt jeg er fra Hadeland, men jeg er fra Oslo også. Selv om jeg var over 20 år da jeg flyttet hit. Vi er først og fremst vant til å si hvor vi kommer fra, ikke nødvendigvis hvilket sted vi identifiserer oss med nå, sier Aina Kristiansen.

Bildene som henger på utstillingen er delt inn etter fire fordommer. Stygge bygninger, egoistiske drittfolk, grå asfaltjungel og et forferdelig sted å vokse opp.

– Så får vi se hva konklusjonen er etterpå. Om det stemmer eller ikke, smiler Kristiansen.

For to og ett halvt år siden startet de bloggen "Stakkars oss som bor i Oslo", for å vise at Oslo er et bra sted å bo. Siden den gang har over 35.000 bilder blitt merket med hashtaggen "stakkars oss" og nå blir det utstilling på Design og arkitektursenteret.

BLI MED PÅ UTSTILLING: Aina Kristiansen og Hanna Norberg forbereder utstillingen på DogA.