Hopp til innhold

Oslo dårligst på barnehagedekning

Oslo har lavest barnehagedekning i landet, sammenlignet med snittet i de andre fylkene. Arbeiderpartiet og Høyre er uenige om hva som er årsaken.

Illustrasjonsbilde av barn i barnehage

Mange barn må stå på venteliste for en barnehageplass i Oslo.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Det er veldig synd, da. Det burde være like bra her som ellers i landet, det er minst like mye behov for barnehage her, sier tobarnsmor Emily Bakken, på tur i parken på St.Hanshaugen.

Hun er sjokkert over at Oslo kommune har lavest barnehagedekning i landet, sammenlignet med snittet fra andre fylker.

Bakken sier livet uten barnehage er umulig for småbarnsforeldre:

Emily Bakken

Småbarnsmor Emily Bakken står på venteliste for å få begge barna inn i samme barnehage i Oslo.

Foto: Nadir Alam / NRK

– Det betyr jo alt. Hvis man ser økonomisk på det - å ikke kunne jobbe, og å gå med permisjon uten lønn er veldig vanskelig. Så en barnehageplass er veldig avgjørende.

– Uakseptabelt

Oslo har 86 prosent barnehagedekning, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Gjennomsnittet for landet er på 90 prosent.

Arbeiderpartiets byrådslederkandidat i Oslo, Raymond Johansen, mener dette skyldes feilslått borgerlig politikk:

– Det er helt uakseptabelt, og det er en svært dårlig investering i barns framtid. Forskning viser at det å begynne i barnehagen er veldig bra, både for regning og for språkutvikling. Så at det står nesten 1500 barn i kø, og at Oslo har den laveste dekningen i landet er et dårlig signal til alle barnefamiliene, og det må vi gjøre noe med.

Oslo ligger under Akershus fylke, hvor dekningen er på 92 prosent. Best i landet er Sør-Trøndelag, med 94 prosents dekning.

Tobarnsmor Emily Bakken er glad for at hennes barn har fått barnehageplass, selv om hun fortsatt ikke har fått dem inn i samme barnehage:

– Datteren min har ikke fått plass i samme barnehage som storebror, så vi håper at vi får det etterhvert. Vi står på venteliste.

Foreldrenes valg

Byråd for barnehager i Oslo, Anniken Hauglie fra Høyre, avviser at tallet for barnehagedekning i hovedstaden skyldes mangel på plasser:

Anniken Hauglie

- Mange Oslo-foreldre vil vente til barnet er fylt tre år før det starter i barnehage, sier barnehagebyråd Anniken Hauglie.

Foto: Oslo Høyre

– Det skyldes nok i all hovedsak at mange av foreldrene i Oslo ønsker å vente litt lenger med å sende barnet i barnehage. Det er variasjoner mellom bydelene mellom hvor mange som begynner tidlig i barnehage. I noen bydeler begynner mange når barnet er ett år, mens i andre bydeler ønsker man å vente til barnet er tre år.

Anniken Hauglie viser til at det i flere bydeler med høy innvandrerandel er mange som heller vil ha de minste barna hjemme.

Et eksempel er bydel Stovner, hvor det er 36,9 prosent av barna under tre år som går i barnehage.

– Vi skulle nok ønske at flere barn begynte tidligere, men barnehage er et frivillig tilbud. Det er opp til foreldrene selv å velge når barna skal begynne. Vi er opptatt av å synliggjøre tilbudet og stimulere flere til å begynne tidligere, sier Hauglie.