Hopp til innhold

Oslo får to barnehageopptak i året

Oslo får to hovedopptak i barnehagene i året, men det er usikkert når reglene endres.

Barne i barnehage

I forbindelse med at bystyret onsdag kveld behandler barnehagemeldingen, er det flertall for to hovedopptak i året. På litt lengre sikt skal det bli fire hovedopptak.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

På sikt vil bystyreflertallet ha løpende barnehageopptak med plassgaranti.

– Målet er at alle som ønsker barnehageplass skal få det, sier Arbeiderpartiets gruppeleder Libe Rieber-Mohn.

I dag er barn som fyller ett år før 1. september garantert barnehageplass ved hovedopptaket i september. De som er født senere, risikerer å måtte vente et helt år hvis det ikke dukker opp en ledig plass i mellomtiden.

Fulle fødestuer

– Dessuten ser vi at fødestuene fylles opp om sommeren fordi foreldre planlegger fødselen for å rekke fristen, sier Rieber-Mohn.

I forbindelse med at bystyret onsdag kveld behandler barnehagemeldingen, er det flertall for to hovedopptak i året. På litt lengre sikt skal det bli fire hovedopptak, og det endelige målet er løpende opptak med plassgaranti, ifølge fellesforslaget fra Arbeiderpartiet, SV og Fremskrittspartiet.

Byrådspartiene Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti stemte imot forslaget. Byråd for kunnskap og utdanning, Torger Ødegaard (H), kan heller ikke si når to opptak i året blir innført.

– I første omgang må vi komme tilbake til bystyret med en sak om dette, sier Ødegaard.

Må ha flere plasser

Han sier at vedtaket om to hovedopptak ikke har noen verdi med mindre Oslo kommune bygger opp en betydelig overkapasitet.

– Det blir ikke flere barnehageplasser av et slikt vedtak. I Oslo kommune har vi løpende opptak hvis det er plass.

– Det er en grunn til at hovedopptaket er om høsten. Da tømmes barnehagene for tusenvis av barn fordi et helt årskull begynner på skolen, sier Torger Ødegaard.

Libe Rieber-Mohn er enig i at forslaget vil ha liten verdi uten flere plasser.

– Det betyr at det må bygges flere barnehageplasser. Det er Arbeiderpartiet villig til å gjøre, sier hun.