Hopp til innhold

Oslo får sin første offentlige internasjonale skole

Snart blir det mulig for elever i den offentlig barneskolen i Oslo å få all undervisningen på engelsk. Fra høsten av starter Manglerud skole med internasjonale klasser for elever på 1.–4. trinn.

Engelsk skole på Manglerud

GRATIS: Det engelskspråklige undervisningstilbudet kommer nå i offentlig regi av Oslo kommune og alle elever i hovedstaden skal få mulighet til å søke.

Foto: Katarina Theis-Haugan / NRK

Prinsesse Ingrid Alexandra

PRINSESSESKOLE: Fra høsten kan Oslo-elever gjøre som prinsesse Ingrid Alexandra, gå på engelskspråklig skole. Her fra prinsessens skolestart på Oslo International School i 2014.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

For første gang får også elever i den kommunale Osloskolen tilbud om å gå i internasjonale klasser der all undervisning skjer på engelsk.

Liknende tilbud finnes allerede i blant annet Bergen, Tromsø og Sandefjord.

Hittil har det ikke eksistert mange engelskspråklige skoletilbud i hovedstadsregionen. Det mest kjente er Oslo International School på Bekkestua i Bærum, der prinsesse Ingrid Alexandra er elev.

Udekket behov i Oslo

Prosjektleder Nina Wroldsen, mener det er på tide at hovedstaden får sitt eget tilbud.

– Det er rart at ikke Oslo har hatt det før, så dette kommer til å bli veldig bra og dekke et behov som ikke dekkes i dag, sier Wroldsen.

– Tiden er vel inne til å tenke internasjonalt og globalt. Folk er mer internasjonale nå enn før og verden har blitt mindre.

Internasjonal læreplan

Nina Wroldsen

INNTAKSKRAV: Prosjektleder Nina Wroldsen sier at undervisningen vil være krevende og at det er de mest motiverte elevene som vil få plass ved den internasjonale skolen på Manglerud.

Foto: Katarina Theis-Haugan / NRK

Tilbudet på Manglerud skal bestå av en klasse på rundt 30 elever på hvert trinn fra 1. til 4. klasse.

Wroldsen mener at den internasjonale læreplanen skiller seg fra den vanlige norske.

– Det internasjonale perspektivet er veldig til stede, det gjenspeiles i at elevmassen kommer til å være veldig heterogen fra forskjellige kanter av verden med forskjellige etniske opphav, sier hun.

Ikke bare for eliten

Skolebyråd i Oslo, Tone Tellevik Dahl (Ap)

FOR ALLE: Kunnskapsbyråd Tone Tellevik Dahl håper det nye tilbudet skal trekke til seg elever fra hele Oslo.

Foto: Rushda Syed / NRK

Kunnskapsbyråd Tone Tellevik Dahl tror undervisningen vil være attraktiv for elever som vil ha noe ekstra å strekke seg etter, men avviser at det nye tilbudet er en eliteskole.

– Det er åpent for alle elever i Oslo å søke dette og det er heller ikke noe krav om at man må kunne engelsk før man begynner i førsteklasse, det ordner man på skolen.

Tellevik Dahl sier det er viktig for Osloskolen å ha et godt og såpass mangfoldig tilbud også i offentlig regi.

– Det offentlige gratis tilbudet skal være det naturlige valget for de aller fleste elevene i Oslo, sier kunnskapsbyråden.