Hopp til innhold
Oslo sentrum
Foto: Cornelius Poppe / NTB

Oslo-budsjettet 2022

Oppsummert

Budsjett for Oslo kommune i 2022 legges frem 22. september og behandles av bystyret i desember.

  • Kan miste over 1 milliard

    Oslo kommune kan tape enda mer enn 1 milliard kroner hvis regjeringens forslag om økt skatt på vannkraft blir vedtatt.

    Det sa konsernsjef i Hafslund, Finn Bjørn Ruyter, da han redegjorde for skatteendringene i bystyrets finansutvalg denne uka. Det er Oslo kommune som eier Hafslund.

    Byrådet regnet opprinnelig med å hente 2,5 milliarder kroner i utbytte fra Hafslund neste år. Ifølge de første prognosene da forslaget om skatteendringer ble kjent, vil gevinsten bli 1 milliard kroner mindre.

    Ruyter sa i finansutvalget at dette tallet er usikkert og at det ikke er usannsynlig at tapet for kommunen blir enda større. Summen av skatteskjerpelsene gjør at Hafslund må betale 90 prosent skatt på inntekter fra vannkraftproduksjon resten av året.

    – Det er klart at det slår fryktelig hardt på de siste månedene, sa Hafslund-sjefen.

    Byrådet jobber nå med å finne ut hvordan de skal håndtere inntektssvikten og hvilke kutt som kan være aktuelle før en ny budsjettinnstilling blir lagt fram i november.

    Konsernsjef i Hafslund, Finn Bjørn Ruyter.
    Foto: Jan Tore Overstad / Locomotiv AS
  • Oslo-budsjettet 2022 vedtatt

    Oslo-budsjettet for 2022 ble i ettermiddag vedtatt i Oslo bystyre. Byrådspartiene Ap, SV og MDG danner flertall for hvordan 85 milliarder kroner skal fordeles sammen med Rødt.

    I budsjettforliket som ble inngått for en uke siden flytter partiene på 313 millioner kroner. 133 av disse går til bydelene, med hovedvekt på flere ansatte i hjemmetjenesten og oppsøkende arbeid overfor unge voksne.

    Drøyt 90 millioner kroner går til å gjøre blant annet kollektivtrafikk og skoler mer tilgjengelig for funksjonshemmede.

    Den borgerlige opposisjonen ønsket blant annet å bruke mer penger på å sikre raskere framdrift i utsatte skoleprosjekter.

  • Bydelene får mest i Oslo

    Byrådspartiene og Rødt setter av 133 millioner kroner mer til velferd i bydelene i forliket om neste års Oslo-budsjett.

    Her vil flertallspartiene satse spesielt på flere ansatte i hjemmetjenesten og oppsøkende arbeid overfor unge voksne.

    Det blir satt av over 90 millioner kroner til universell utforming. Det skal gjøre blant annet kollektivtrafikk og skoler mer tilgjengelig for funksjonshemmede.

    Til sammen flytter Ap, SV, MDG og Rødt på 313 millioner kroner neste år. Budsjettet blir vedtatt i Oslo bystyre 8. desember.

  • Budsjettforlik i Oslo

    Det er enighet om neste års Oslo-budsjett. Rødt og byrådspartiene Arbeiderpartiet, SV og MDG presenterer budsjettforliket på en pressekonferanse i Oslo rådhus klokka 12. De fire partiene har flertall i Oslo bystyre.

  • Høyre vil ha flere elbil-ladere

    Høyre vil ha fortgang i etableringen av elbilladere i sitt alternative Oslo-budsjett, som legges fram senere i dag.

    Til sammen vil partiet bruke 320 millioner kroner på ladeplasser, nesten dobbelt så mye som byrådet.

    Høyre vil både bygge flere kommunale ladepunkter og øke potten hos Klimafondet som borettslag og sameier kan søke på. Ordningen må også bli mindre byråkratisk, mener Høyre.

    – Vi har som mål at alle nye biler som selges skal være nullutslippsbiler allerede i 2025. Da trenger vi flere ladeplasser i Oslo, sier gruppeleder i bystyret, Anne Haabeth Rygg.

    I likhet med Venstre vil også Høyre bruke mer penger på skolen, både til drift av hver enkelt skole og til raskere framdrift i skoleutbygging.

    Partiet vil blant annet finansiere dette ved salg av kommunal eiendom. En av eiendommene som foreslås solgt, er Myntgata 2 i Kvadraturen, der det er planlagt ny videregående skole.

    Lading av elbil i gata
    Foto: Gorm Kallestad / NTB