Oslo-besøket: Her kan du møte William og Kate

Hertuginne Kate og prins William vil hilse på deg og meg når de kommer på besøk.

Prins William og hertuginne Kate

Prins William og hertuginne Kate kommer til Oslo 1. og 2. februar.

Foto: John Macdougall / AFP

Ifølge politiet skal publikum få anledning til å være tett på hovedpersonene når de britiske kongelige besøker Oslo torsdag og fredag.

Den beste muligheten blir trolig omvisningen i prinsesse Ingrid Alexandras Skulpturpark, som ligger i Slottsparken. Hit skal de kongelige etter lunsj torsdag, og slottet går ut med en åpen invitasjon:

– Det er veldig hyggelig om folk stiller opp, sier assisterende kommunikasjonssjef Sven Gjeruldsen ved Slottet til NTB.

Prinsesse Ingrid Alexandras skulpturpark.

Prinsesse Ingrid Alexandra (midten) avduket to nye skulpturer sammen med dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit i prinsesse Ingrid Alexandras skulpturpark i Slottsparken i Oslo. Bildet er fra oktober 2017.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Pølsegrilling i Holmenkollen

Fredag skal de britiske gjestene, slik NRK tidligere har fortalt, besøke Hartvig Nissens skole og møte med skuespillere fra TV-serien Skam.

Hertugparet og kronprinsparet har et felles engasjement for psykisk helse, barn og unge, og britene skal snakke med skolens elever om hvilken betydning Skam har hatt for å løfte fram tabuer i dagens samfunn, som identitetsproblemer, mobbing, seksuelle overgrep og spiseforstyrrelser.

Prins William har selv vært åpenhjertig om hvordan han har slitt etter at han mistet moren, prinsesse Diana, som ung. Han har beskrevet det som at han fortsatt bærer på en følelse av sjokk, selv 20 år etter dødsfallet, og understreket viktigheten av å snakke om smerten.

Fredagens program inneholder også en tur i Holmenkollen og Øvresetertjern ved Tryvann, for å oppleve hvordan lek og friluftsliv er en naturlig del av oppveksten i Norge. De skal besøke en skiskole for barn, en lavvo, grille pølser på bål og ta turen opp i toppen av Holmenkollbakken.

– Ikke noe annet land har vunnet flere medaljer i de olympiske vinterlekene enn Norge, og mens spenningen øker fram mot lekene i Sør-Korea, ser de kongelige høyheter fram til å få vite mer om hvordan nordmenn har opprettholdt denne rekorden, heter det på nettsiden til det britiske kongehuset.

Besøke gründer-miljøet i Oslo

Gründerfellesskapet MESH, med sine 1 000 medlemmer og bånd til London, får også celebert besøk.

kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og Anders Mjåset fra MESH

Kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og Anders Mjåset fra MESH var sammen i Davos, Sveits, i 2014.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Innovasjon og entreprenørskap er høyt på agendaen for kronprinsparet og Norge generelt. Oppstartsmiljøet oppfatter særlig kronprinsen som en genuin støttespiller. For oss personlig er det jo veldig kult å bli valgt, spesielt fordi det illustrerer utviklingen vi har hatt. Det hadde vært helt utenkelig at et kongelig offisielt besøk skulle bli lagt til oss for fem-seks år siden. Nå er vi blitt relevant og viktig, sier Anders Mjåset.

Han startet MESH som det første innovasjonshuset for gründere i Norge i 2012.

Selv med 144 akkrediterte pressefolk til å dekke besøket, forsikrer de ansvarlige i Oslo politidistrikt at det blir mulig for hvermannsen å se de kongelige.

Kate og William skal diskutere utfordringer som identitetsproblemer, mobbing, seksuelle overgrep og spiseforstyrrelser, med skuespillerne, elever og lærere på «Skam-skolen».

«NOORA» MØTER WILLIAM ... OG KATE: Josefine Frida Pettersen, som spilte Noora i Skam, er blant skuespillerne som skal møte prins William og hertuginne Kate når de besøker Norge til uka.