Byrådet har tidligere varslet at skjenkeforbudet vil bli opphevet tidlig i mai. Nå skjer det.
– Det blir mulig å skjenke alkohol igjen fra 6. mai. Det blir en del krav, sier næringsbyråd Victoria Marie Evensen (Ap).
Dette er kravene kommunen stiller:
- Må servere mat.
- Alle som vil servere alkohol igjen må registrere seg hos næringsetaten og levere smitterisikovurdering.
- Det må være to meter mellom bordene.
- Må være bordservering.
- Maks 5 personer ved hvert bord.
- Anbefaler minst én meter mellom gjestene.
- Skjenkestopp kl. 23.30 og må stenge kl. 24.
Nå kan nedtellingen begynne for alle som er øltørste.
Vil ikke definere "mat"
Alle som vil servere alkohol må servere mat i tråd med regjeringens krav, men byråden sier at Oslo kommune ikke vil legge seg opp i hva det skal være.
– Det må være et mattilbud, men vi kommer ikke til å definere og kontrollere det.
– Det aller viktigste vi gjør er å holde avstand, sier Evensen.
Serveringssteder uten matservering ble stengt av regjeringen 12. mars, og vil fortsatt holde stengt.
Men fra 6. mai får Oslos spisesteder igjen lov å servere alkohol etter at kommunen stengte lørdag 21. mars fordi flere brøt smittevernreglene.
Skal feire gjenåpning
NHO som representerer mange utelivsaktører har vært utålmodige på en gjenåpning.
– Vi ser fram til at alkoholserveringen i Oslo kan starte igjen. Gjenåpning skal feires, skriver de i en pressemelding.
NHO mener skjenkestoppen har rammet bransjen hardt. De viser til at det er høysesong og at mange har tapt mye penger. Nå ser bransjen frem til å åpne igjen og kommer til å bruke de neste dagene på å tilpasse seg kravene.
Skal kontrollere
Det er laget en smittevernveileder til bransjen, og kommunen skal kontrollere at reglene overholdes.
– Vi skal definitivt kontrollere, sier Evensen.
Det er Næringsetaten som skal passe på at serveringsstedene følger reglene.
– Jeg opplever at bransjen er ivrig til å komme i gang, og at man derfor vil være opptatt av å få til dette. Det er viktig fordi det er mange arbeidsplasser i denne næringen.
Hun advarer folk mot å slurve med smittevernråd som å vaske hender og holde avstand.
– Hvis alle fortsetter å være flinke, så tror jeg det skal gå bra fremover. Hvis det ikke gjør det, må vi selvfølgelig vurdere tiltak.
Evensen er usikker på om hun kommer til å ta seg en tur ut selv.
– Nå er jeg småbarnsmamma så jeg vet ikke hvor mye byliv det blir, smiler Evensen.