Hydrolift-eier og Orkla satser millioner på lakseoppdrett på land

Bård Eker er kjent for Hydrolift og Koenigsegg. Nå er han med når Norge skal få sin første storsatsing innen landbasert lakseoppdrett med en prislapp på 230 millioner kroner.

Bård Eker

FRA BÅT TIL FISK: Bård Eker er kjent for både bil- og båtdesign. Nå vil han satse penger på en laksefabrikk.

Foto: Eker Sandvik

Bård Eker går fra båt- og bildesign til oppdrett av laks på land og er villig til å investere i en laksefabrikk til en kvart milliard. Gründer Erik Heim har fått med seg både lokale og nasjonale aktører til å satse på Fredrikstad Seafood.

Det skriver Finansavisen.

– Nå har det skjedd så mye internasjonalt at Norge må komme i posisjon. Det er grenser for hvor mye fisk vi kan levere fra vår egen kystlinje, sier Heim til samme kilde.

3.600 tonn

Flere aktører er villige til å investere i en laksefabrikk og det eneste som gjenstår nå er en tillatelse fra myndighetene. Ifølge Heim kan en konsesjon være på plass allerede i februar.

I september sendte Heim og co over en konsesjonssøknad til Fiskeridirektoratet på 3.600 tonn, ifølge ilaks.no.

Denofa-anlegget på Øra, Fredrikstad

SATSER HER: Erik Heim har fått med seg forleverandøren Denofa i området hvor det nå skal satses stort på oppdrett av laks på land.

Foto: Eeg, Jon / SCANPIX

For å få drive med oppdrett av laks, ørret og regnbueørret, må man han en Forsøks- og forskningstillatelse (FoU).

Ordningen er primært forbeholdt forskningsinstitusjoner på universitets-/høgskole­nivå, men i særlige tilfeller kan også annen privat eller offentlig institusjon innvilges tillatelse når anlegget fremstår som en nødvendig og integrert del av et forskningsprosjekt.

Håper på ny industri

Heim mener den landbaserte teknologien han nå vil satse på, ikke ødelegger for sjøbasert oppdrett.

– Jeg mener det er helt feil å tenke slik. Det er uansett ikke sannsynlig at etterspørselen etter norsk laks vil lide under landbasert produksjon, da rett vannkalitet er en forutsetning for å produsere laks også i landbaserte anlegg.

Hydrolift 24 S

STIL: Bård Eker er kjent for både Koeningsegg og Hydrolift. Her er en av modellene hans.

Foto: Hydrolift

Bård Eker har en eiendel på cirka ti prosent, men har ikke avklart hvor mye han skal investere ennå.

– Vi håper på bygge ny industri i Fredrikstad. Fisk er kanskje ikke noe nytt, men det er en ny måte å produsere den på, sier han til Finansavisen.

Fredrikstad Seafood skal hente brakkvann fra Glomma. I tillegg til Bård Eker, er også Bøckmann Holding med som lokal investor.

Steril oppdrettslaks

LAKS: Med brakkvann fra Glomma håper Fredrikstad Seafoods å drive oppdrett av laks på land.

Foto: Kåre Storsæter