Ordføreropprop: Vil ha Oslo med i Viken

19 av 22 Akershus-ordførere står bak et opprop for å få med Oslo i den nye Viken-regionen.

Laster kart, vennligst vent...

OSLO DELER VIKEN: Oslo deler Akershus i to i dag, og vil også dele den nye regionen Viken i to dersom ikke hovedstaden sier ja til å være med.

Ordføreren på Nesodden Nina Sandberg.

VIL HA MED OSLO: Ordfører Nina Sandberg (A) på Nesodden mener det er helt nødvendig at Oslo blir med i den nye regionen Viken.

Foto: Kjetil Grude Flekkøy / NRK

– Når man først skal lage nye regioner, så er det viktig at en nye hovedstadsregion har med Oslo, sier ordfører Nina Sandberg (A) i Nesodden.

Hun er initiativtaker til oppropet. Hun synes ikke dagens samarbeid med Oslo er godt nok.

Viken region er i dag planlagt med Akershus, Østfold og Buskerud.

Mange ordfører har tidligere uttalt at det er meningsløst å slå seg sammen uten Oslo. Oslo har blankt avvist invitasjonen fra nabokommunene og -fylkene. Men ordførerne gir seg ikke så lett. 19 av 22 ordførere har nå skrevet under på et opprop for å få Oslo med.

Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (A) har tidligere avvist at Oslo skal slås sammen med de tre fylkene. Han mener fylkene må klare å samarbeide uten å slå seg sammen.

Mener dagens samarbeid ikke er godt nok

– Vi sier i dette oppropet at vi ser behov for regional samordning og at det er viktig at Oslo er med for å få til en god regional utvikling, sier Sandberg.

Hun viser til at mye av det fylkene rundt Oslo planlegger, har betydning for hovedstaden. Oslo og Akershus samarbeider allerede om veiutbygging og kollektivtransport og har felles plan for næringsutvikling. Oslo-området er ikke minst et sammenhengende bo- og arbeidsmarked.

– Vi har veldig mange av de samme utfordringene og hvis vi skal bygge en ny region, så må den evne å koordinere de utfordringene.

Raymond Johansen

IKKE INTERESSERT: Byrådsleder Raymond Johansen (A) sier fortsatt nei til å slå Oslo sammen med de tre andre fylkene.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Fortsatt ikke interessert

Men byrådsleder Johansen er avvisende.

– Vi tar det initiativet til etterretning. Det er imidlertid tverrpolitisk enighet i Oslo om at det beste for tjenestene og tilbudet til innbyggerne våre ikke er å innføre et nytt forvaltningsnivå.