Hopp til innhold

Ordførerkandidat hetset på valgkampside

Lørdag skrev Hermann Smith-Sivertsen (H) et innlegg på sin valgkampside på Facebook med lenke til en sak om ordførerkandidat Shoaib Sultan (MDG) og kommunal eiendomsskatt. Dette utviklet seg til en stor diskusjon, langt utenfor temaet.

Skjermdump fra Facebook-side

BRÅ VENDING: I dette innlegget på Facebook-siden «Kryss Hermann inn i Oslo bystyre» ble det stor diskusjon rundt ordførerkandidat Shoaib Sultan.

Foto: Skjermdump

Hermann Smith-Sivertsen

OVERRASKET: Hermann Smith-Sivertsen la lørdag ut et innlegg som tok en helt annen vending enn forventet.

Foto: Oslo Høyre / flickr.com

I stedet for en diskusjon om politikken til Miljøpartiet De Grønnes ordførerkandidat Shoaib Sultan, som vil innføre kommunal eiendomsskatt i Oslo, ble det en diskusjon om Sultans etnisitet og religion.

– Dette kom overraskende på meg. Jeg inviterte til diskusjon om den politikken som ordførerkandidaten til MDG står for. Jeg lenket til et intervju med Sultan, sier Hermann Smith-Sivertsen. Han står på 19. plass på Oslo Høyres liste til høstens valg.

– Det var leit at diskusjonen tok den vendingen. Det var ikke mitt ønske at Sultans tro skulle diskuteres, sier Smith-Sivertsen.

Det var kommentarer som dette som kom på innlegget:

«Musling, nei takk.»

«Nei, takk. Vi vil fortsatt ha Fabian Stang. Han er dessuten helt norsk.»

Kommentarer på facebook-innlegget

I kommentarfeltet står det mer om Shoaib Sultans muslimske bakgrunn enn kommunal eiendomsskatt.

Foto: Skjermdump

«Mener denne kandidaten fremdeles at homofile skal dømmes til døden?»

– Forventer mer av en politiker

Shoaib Sultan er ikke overrasket over kommentarene, men mener Smith-Sivertsen kunne håndtert debatten på en bedre måte.

– Han tar ikke tak i rasismen, men diskuterer med dem som mener dette er rasisme. Aller helst burde han imøtegått kommentarene eller slettet dem. Men han gjorde ingen av delene, sier Sultan.

Ordførerkandidaten synes det er trist at kommentarene får stå i debattfeltet.

– Vi forventer mer av en politiker som ham, sier Sultan.

Partikollega Jon Julius Sandal (MDG) var en av dem som engasjerte seg i kommentarfeltet. Han mener Hermann Smith-Sivertsen burde ha fjernet innleggene.

– Jeg synes dette bare er trist. At en bystyrekandidat lar grov sjikane og rasisme mot en politisk kollega stå uimotsagt på sin valgkampside er etter min mening ikke en bystyrekandidat verdig, sier Sandal.

Farlig å stemme muslimer inn i offentlige posisjoner, det burde Ola og Kari snart forstå, før det blir sharia lover i vårt land.

Kommentar i facebook-tråden

– Var rask med å trekke rasismekortet

Smith-Sivertsen mener at noen av kommentarene var fordomsfulle, men at Sultan også var rask til å trekke rasismekortet.

– Det er noen som bør tenke litt mer gjennom hva som er rasisme og hva som ikke er det, sier han.

– Jeg tror på ytringsfrihet og vil bare slette innlegg som er udiskutabelt rasistiske, eller som lyver om enkeltpersoner.

Høyres Øystein Sundelin

Gruppeleder for Høyres bystyregruppe i Oslo, Øystein Sundelin mener at enkelte meldinger burde slettes.

Foto: Rune Jensen / NRK

Gruppeleder for Høyres bystyregruppe i Oslo, Øystein Sundelin, mener derimot at noen av meldingene burde slettes. Men han påpeker at hans partifelle tok avstand fra kommentarene som omhandlet Sultans muslimske bakgrunn.

– Det kan sikkert være grunn til å utfordre ordførerkandidaten på hans synspunkt og toleranse overfor homofile, men akkurat hva det har å gjøre i en debatt om eiendomsskatt klarer ikke jeg å se, sier Sundelin.

– Flere av kommentarene er på ingen måte innenfor det vi i Høyre kaller en anstendig debattform.

Smith-Sivertsen har i etterkant av at NRK tok kontakt slettet flere av meldingene i tråden, og sier at det er trist at debatten tok denne vendingen.