Ordføreren ønsker mer synlig politi i Hemsedal

HEMSEDAL/TØNSBERG (NRK): Flere alvorlige saker gir politiet mye jobb når Hemsedal er full av turister. Nå kan det bli aktuelt å flytte politipatruljer fra andre områder.

Sist vinter etterforsket politiet seks voldtekter i Hemsedal, skriver Hallingdølen. Alle knyttet til fest og uteliv.

Oddvar Grøthe, ordfører i Hemsedal

Ordfører Oddvar Grøthe (Sp) i Hemsedal kommune ønsker seg mer synlig politi for å hindre at flere festvoldtekter skjer i bygda i vintersesongen.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Vi trekker til oss mye folk vinterstid. Det er kommuner i Vestfold, i samme politidistrikt, som har sesong om sommeren. Det går kanskje an å tenke felles utnyttelse av det synlige politiet. Dette skal jeg jobbe videre med fremover, sier ordfører i Hemsedal, Oddvar Grøthe (Sp).

Elisabeth Myhre Lie er lektor ved politihøgskolen i Oslo og forsker på kriminalitetsforebygging. Hun tror et sterkt nærpoliti vil kunne jobbe klokere med fyll- og voldsproblematikken.

– Hvis man får et ekstra mannskap og forflytter noen fra sommerstedene i Vestfold, så kan nok det hjelpe. Men da er det viktige at politifolkene som kjenner lokalmiljøet godt kan veilede styrkene som blir hentet inn, sier hun.

Barnefamilier vil dempe festen

Elisabeth Myhre Lie

Elisabeth Myhre Lie er forsker og lektor ved Politihøgskolen. Hun jobber med forebygging, og mener at flere familieturister til Hemsedal vil kunne dempe fyllekulturen som skaper problemer i bygda på vinterstid.

Foto: Privat

Men hun tror likevel ikke at mer synlig politi er løsningen.

– Skal man tenke langsiktig, må man forebygge at mange unge fulle mennesker samler seg på et sted, sier hun og fortsetter:

– De kommersielle aktørene tjener penger på at Hemsedal assosieres med fest. Blir det kjent som et kjedelig familiested, så vil jo festturistene dra et annet sted.

– Tiltrekker oss ordentlige gjester

Daglig leder i Skistar Hemsedal, Andreas Smith-Erichsen, sier seg ikke enig i at de kun tiltrekker seg festende ungdom.

– Vi bygger et svært nytt leilighetskompleks for familier på 13 000 kvadratmeter og bruker 300 millioner i nye ferieleiligheter tilpasset familier i en bygd med 2400 innbyggere.

Daglig leder i Skistar Hemsedal, Andreas Smith-Erichsen.

Daglig leder i Skistar Hemsedal, Andreas Smith-Erichsen.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Men vil det bare komme barnefamilier dit da?

– Vil vil tiltrekke oss gode og ordentlige gjester. Vi har perioder hvor barnefamilier reiser mindre, og da må vil fylle kapasiteten. Det er en forretningsmessig del i det hele her.

– Følger alltid med

Politimester i Sør-Øst politidistrikt, Christine Fossen, sier de tar med seg innspillene.

Christine Fossen

Christine Fossen sier de tar med seg innspillene når de nå skal se på organiseringen innad i politidistriktet.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

– Det er vanskelig å si at det noen gang blir nok politi noe sted, men vi prioriterer Hemsedal så godt vi kan. Og vi prøver å styrke det bemanningsmessig når det er behov.

Hun sier det er store forskjeller innad i distriktet når det kommer til behov i de forskjellige sesongene.

– Vi følger alltid med og fordeler våre ressurser ut ifra hvor det er behov. I det nye store politidistriktet så har åpenbart Hallingdal-regionen, og spesielt Hemsedal, et behov for ekstra mannskaper vinterstid, mens kanskje Vestfold-byene og Kragerø-regionen har behov for ekstra mannskaper på sommeren, sier Fossen og legger til:

– Dette vil vi nå se på. Men det er altfor tidlig å si noe om hvordan vi skal organisere vår interne fordeling av ressursene.