Ordføreren i Bærum om skolerapport: – Her må vi skjerpe oss

Bærum kommune er allerede i gang med å endre rutiner. Onsdag konkluderte Fylkesmannen med at kommunen brøt opplæringsloven flere ganger i saken til 13-åringen som døde på en hytte i Valdres.

Lisbeth Hammer Krog

SKJERPER RUTINER: – I denne fryktelig triste saken så har vi alle vært opptatt av å lære og det er derfor vi ba om tilsyn, sier ordføreren i Bærum.

Foto: Kjetil Grude Flekkøy / NRK

– Vi får nå vite at Bærumsskolen har gjort systematiske og målrettede tiltak over mange år for å følge opp denne piken, men vi har altså ikke fattet enkeltvedtak, sier ordfører i Bærum, Lisbeth Hammer Krog (H).

Onsdag ettermiddag la Fylkesmannen fram den foreløpige rapporten etter å ha undersøkt de tre skolene i Bærum der den 13 år gamle jenta var elev.

Utdanningsdirektør hos Fylkesmannen, Grethe Hovde Parr

Grethe Hovde Parr er utdanningsdirektør hos Fylkesmannen

Foto: Kjetil Grude Flekkøy / NRK

Rapporten slår fast at det vært mye kontakt mellom mor og skolene, og at skolene har strukket seg langt for å imøtekomme morens ønsker om å tilrettelegge skolehverdagen. Men rapporten viser at reglene for saksbehandling ikke ble fulgt.

– Etter alle henvendelsen satte skolene i gang tiltak for at jenta skulle ha det bra på skolen, men de fattet ikke et formelt enkeltvedtak alle gangene, sier utdanningsdirektør hos Fylkesmannen, Grethe Hovde Parr.

Flere rapporter

Enkeltvedtak gir blant annet gir klagerett.

– Enkeltvedtak handler om å sikre både rettigheter og plikter, og å vise hvilke tiltak man setter inn. Så her må vi skjerpe oss. Her må vi bli flinkere til raskere også å fatte enkeltvedtak, sier Krog.

Dagens rapport er den tredje og siste rapporten fra Fylkesmannen i denne saken. Tidligere har de gått gjennom helsevesenets og barnevernets behandling og oppfølging av jenta.

Skolerapporten slår også fast at rektor flere ganger ikke har fått beskjed når jenta og moren har bedt om tiltak. Dette ber Fylkesmannen kommunen rydde opp i.

Endrer rutiner

Fram til nå har Bærum kommunes instruks slått fast at sakene skal løses på lavest mulig nivå, for eksempel mellom lærer og elev.

Denne instruksen skal kommunen nå endre slik at rektor alltid skal varsles i saker som for eksempel handler om mobbing.

Skolesjef i Bærum

Siv Herikstad er skolesjef i Bærum.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

Bærum kommune sier de også er i gang med å skjerpe rutinene for å fatte enkeltvedtak i mobbesaker.

– Jeg tenker at lærerne har gjort jobben sin slik som rutinebeskrivelsene har vært. Jeg tar det fulle ansvaret som skolesjef for det rutineverket vi har og at skolene har oppført seg og agert i forhold til det. Det bør mye tydeligere klargjøres at det skal være en lav terskel for å fatte enkeltvedtak. Det er den nye praksisen vi skal ha, sier skolesjef i Bærum, Siv Herikstad.

Politiets teknikere arbeider ved hytta der en 13 år gammel jente ble funnet død på Beitostølen nyttå

BEITOSTØLEN: Den 13 år gamle jenta døde trolig av avmagring. Moren er siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge, men nekter straffskyld. Ifølge henne utviklet datteren anoreksi på grunn av mobbing på barneskolen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix