Ordførere krever sikrere strøm

Ni områder i Østfold er avhengige av én strømleverandør. Nå krever flere ordførere en bedre løsning.

Reparerer strømnettet
Foto: Ole-Jørgen Finnes

I tillegg til Hvaler, som mandag var en strømløs kommune i nesten et halvt døgn, er blant annet Trøgstad, Spydeberg og Ørebekk ved Fredrikstad.

I hele landet er det snakk om 450 slike områder, ifølge en rapport Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er i ferd med å få utarbeidet.

Seneste i forrige uke krevde også ordfører Reidar Kaabbel i Våler å få komme i dialog med strømleverandøren Hafslund Nett, etter nylige strømbrudd etter dårlig høstvær.

Krever Hafslund Nett inn på strømteppet

  • Mer om strømproblemer i Østfold:

Hvaler uten strøm i ni timer

Derfor mister du strømmen

NVE krever strøm-svar fra Fortum

Vil ikke vente fire dager på strøm

– Ganske uholdbart

Trøgstads ordfører Ole André Myhrvold mener flere strømbrudd viser at det ikke er godt nok.

– Vi har hatt flere tilfeller der vi har hatt perioder på opptil tolv timer uten strøm. Det setter en del prosesser på vent, og det er ganske uholdbart.

Knut Espeland

Vi må få en løsning som sikrer strømtilførselen, sier Spydebergs ordfører Knut Espeland.

Foto: Tomas Berger / NRK

Ordfører i Spydeberg, Knut Espeland, håper de kan få endret sin situasjon med en sikker forsyning gjennom flere strømlinjer.

– Vi har vært opptatt av å få i gang en prosess der vi kan få en ringløsning og sikre at det blir trygg strømtilførsel til innbyggerne uansett om vi skulle få et ledningsnedfall.

Fikser først der det er billigst

NVE-rapporten er klar i neste uke. Seksjonssjef i nettseksjonen der, Vegard Willumsen, sier utbedring av strømsikkerheten er et kostnadsspørsmål.

– Vi vil på bakgrunn av rapporten ta en gjennomgang av de områdene, spesielt de områdene der set ser ut til at kostnadene er lave i forhold til å fikse forsyningssikkerheten.

– Jeg kan ikke si nå om Østfoldområdene er blant dem.