Hopp til innhold

Ordfører føler seg vingeklippet

– Regjeringen må lempe på strandsonereglene langs hele kysten. Det er beskjeden fra skjærgårdskommunen Hvaler i Østfold.

Eivind Norman Borge, ordfører på Hvaler

Eivind Normann Borge, ordfører på Hvaler.

Foto: Pål Andersen / NRK

Oslofjorden skjermes for regjeringens nye retningslinjer for unntak fra byggeforbudet i strandsonen. Det syns Hvalers ordfører Eivind Normann Borge blir å ta fra lokale politikere råderetten.

– Det er greit med et overordnet regelverk. Men regelverket blir for firkantet. Vi mister den lokale styringsretten, sier han.

LES OGSÅ:

Føler seg vingeklippet

Hvalers Frp-ordfører mener regjeringens frislipp nær sagt alle andre steder enn på Hvaler er en vingeklipping av den lokale forvaltningen.

Han ønsker å videreutvikle strandbeltet der det allerede er utbygd. Spesielt til næringsutbygging - men også til flere hytter:

– I strandsona vår skal vi ikke bygge flere hytter. Innover på landområdene har vi plass til flere fritidsboliger som bidrar til verdiskapning i Hvalersamfunnet.

LES OGSÅ:

Mener vedtakene blir dumme

–Min erfaring er at jo lenger fra problemet folk sitter og fatter sine vedtak, jo dummere blir disse vedtakene, sier leder for Hvaler Hytteforening, Gunnar Johansen.

Hytta hans er over åtti år gammel nå, og han mener det ikke må være et fjernt departement som bestemmer om han kan modernisere eller bygge ut:

– Folk investerer i 3-400.000-kroner i vann og kloakk. De betaler tilknytningsavgift på over 80.000 kroner og kommer deretter med en søknad til kommunen om å bygge opp et lite bad på hytta. Da får de svar om at det får de ikke lov til, fordi folk i sentralt hold har bestemt at hytta ikke kan være større.