Hopp til innhold

Optimismen er tilbake på Tofte

Ett år etter at Tofte mistet nær 300 arbeidsplasser, er optimismen tilbake på det lille tettstedet.

Södra Cell Tofte

Slik så det ut ved Södra Cell da det var full produksjon ved cellulosefabrikken.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Nå er stemningen positiv etter å ha vært negativ. Det går nok noen år før det blir vekst igjen. Mange flyttet fra Tofte for å få nye jobber da fabrikken ble lagt ned, sier en vi treffer på gata i det lille tettstedet sør på Hurumlandet.

På et allmøte 1. juli 2013 fikk de ansatte på cellulosefabrikken Södra Cell vite at fabrikken skulle legges ned. Noen måneder senere ble maskinene stanset og 295 personer mistet jobben.

Les: Slutt for Södra Cell

Les også: Södra Cell avviste bud

Vil produsere biodrivstoff

Monica Vee Bratlie

Ordfører Monica Vee Bratlie i Hurum.

Foto: Anders Wam Bjerkeseth
Jostein Sjaavaag og Joakim Sværen

Tillitsvalgt Jostein Sjaavaag jobber fortsatt på Södra.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Etter flere måneder med dyster stemning, snudde alt i mars tidligere i år. Da kom nyheten om at Statkraft kjøper de nedlagte fabrikklokalene. Södra Cell og Statkraft har inngått en intensjonsavtale om å produsere biodrivstoff i de gamle fabrikklokalene.

– Det virker som om de som driver næring på Tofte er optimistiske. Da nedleggelsene ble kjent, startet kommunen opp et omstillingsprosjekt. Vi jobber med å skaffe flere arbeidsplasser, sier ordfører Monica Vee Bratlie.

Kommunen har et mål om å skaffe 400 arbeidsplasser innen 2020. Ifølge ordføreren kan produksjonen av biodrivstoff starte i 2019 dersom alt går etter planen.

– Det er positiv stemning, og vi håper på mange nye arbeidsplasser. Vi har tro på lokalsamfunnet, sier en kvinne i sentrum av Tofte.

Drømmer om 200 ansatte

I de tomme fabrikklokalene treffer vi Jostein Sjaavaag. Den tidligere klubblederen er en av få som har fått bli igjen for å avvikle fabrikken. Han skal være HMS-ansvarlig når maskinene flyttes til Asia.

– Nyheten om at Statkraft og Södra Cell har inngått en intensjonsavtale er blitt positivt mottatt. En del av usikkerheten er tatt litt vekk, og det er mer optimisme. Jeg har tro på at Statkraft kan lykkes med sitt.

Det er fortsatt mye usikkerhet knyttet til produksjonen av biodrivstoff, men Sjaavaag tenker positivt.

– Det er ikke sikkert vi blir like mange ansatte. En ønskedrøm er at vi er 200 i løpet av de neste ti årene.

Flere nyheter fra NRK Buskerud