Fant flått på øyelokket til sønnen (6) – råder foreldre til å følge med

Optiker Svein Tindlund oppdaget et lite rusk på øyevippen til sønnen William. Nå råder han andre foreldre til å sjekke barna for flått hver kveld.

Optiker Svein Tindlund oppdaget flått på øyelokket til sønnen.

Flåtten på øyelokket til William (6), sett gjennom lupe.

Foto: Svein Tindlund

De er så små og blir synlige først når de blåser seg opp. Det var som et lite rusk på øyevippen, men dagen etter var det et enda større rusk.

Lek i naturen fører hver sommer til at foreldre må være nøye med å sjekke barna for flått. Det samme gjaldt optiker Svein Tindlund, som ved en tilfeldighet oppdaget flått på øyelokket til sønnen.

– Da jeg fant flåtten, dro vi ned der jeg jobber som optiker for å se på den gjennom lupe. Den satt på en vanskelig plass, men den kunne heldigvis fjernes på en trygg måte, sier han.

Flått trives ofte best i områder der de er maskert. Hvis man ikke finner dem, øker faren for infeksjon.

– Nå var det tilfeldig at det var akkurat min sønn som fikk en flått ved øyet. Den satt på et sted hvor man ikke hadde greid å fjerne den selv, de fleste ville nok oppsøkt lege, sier Tindlund.

Optikeren advarer nå om øyekomplikasjoner som kan oppstå ved et ubehandlet flåttbitt.

Optiker Svein Tindlund

Specsavers-optiker Svein Tindlund vil advare andre etter funn av flått på øyelokket til sønnen.

Foto: Maria Bjerkensjö / NRK

Barn spesielt utsatt

Yvonne Kerlefsen hos Flåttsenteret er klar over at øyelokket ikke er det mest vanlige stedet å få flåttbitt, men at det oftere skjer blant barn og unge.

– Øyelokket er jo ikke det mest naturlige stedet å lete, men spesielt hos unge er det et utsatt område da flåtten ofte biter seg fast i øvre del av kroppen hos barna, sier hun.

Flått

Flåtten biter seg ofte fast på steder der huden er tynn.

Foto: Hans Thomas Eikrem / NRK

Hun råder foreldre til å sjekke barna ofte og være obs på symptomer som starter med hodepine, stiv nakke og verking i muskler.

En mer alvorlig infeksjon som kan føre til en ansiktslammelse i halve ansiktet kan også forekomme ved et ubehandlet flåttbitt.

Kerlefsen gjør det likevel klart at et bitt ved øyet ikke gir økt risiko for å få borreliose, men heller at øyet er et utsatt område hvor det er lett å overse flåtten.

– Hvis flåtten biter seg fast går den ofte til områder med tynn hud. Øyelokket er et eksempel der jeg tror flåtten sitter lenger enn for eksempel framsiden av kneet der den er lettere å se, sier hun.

NRK forklarer

Hva trenger du å vite om flåttbitt?

Hva er normalt etter ett flåttbitt?

Mange flåttbitt kan gi en liten rød sone på et par cm rundt bittstedet, på samme måte som insektstikk. Det er vanlig at det klør ved bittstedet. Rødhet og kløe ved bittstedet er ufarlig og betyr ikke at man er smittet. Slike reaksjoner på selve flåttbittet oppstår ofte samme dag som flåtten fjernes og vil som regel forsvinne av seg selv i løper av en uke. Ved ubehandlet flåttbitt kan borreliose oppstå. 

Hva er symptomene på borreliose?

Borreliose blir ofte beskrevet i tre stadier, men man skiller egentlig mellom tidlig lokal sykdom (utslett) og disseminert sykdom som betyr at borrelia- bakterien har spredd seg til andre organer og vev i kroppen. Det vanligste og ofte eneste symptomet borreliose er Erytema Migrans – et rødlig utslett som vokser utover bittstedet. Noen får samtidig med utslettet også milde allmennsymptomer som hodepine, muskel- og leddsmerter, slapphet og hovne lymfeknuter. 

Hva er de sjeldene symtomene på Borrelia Lymfoctym?

Bakterien kan i sjeldne tilfeller også spre seg til hjertet (borrelia karditt). Dette gir som regel hjerterytmeforstyrrelser. Andre mer sjeldne symptomer på borreliainfeksjon er betennelse inne i øyet (panoftalmitt) og regnbuehinnebetennelse (uveitt). I sjeldne tilfeller kan man få flere utslett på kroppen (multiple erytema migrans), selv om man bare har hatt ett flåttbitt. Dette fenomenet er mer vanlig i USA enn i Europa.

Hva kan skje ved ubehandlet borreliainfeksjon?

Dersom man har gått med en ubehandlet borreliainfeksjon i mange måneder/år, kan man få andre symptomer. Det vanligste symptomet er hudsykdommen Acrodermatitis Chronica Atrophicans (ACA). Man kan også få betennelse i store ledd og kroniske leddsmerter, eller vedvarende nevroborreliose med ulike symptomer som tretthet, depresjon, hodepine, konsentrasjonsproblemer, svekket følsomhet, gangforstyrrelser og lammelser.

Hvordan unngår du flåttbitt?

 • Hvis mulig – unngå å gå i områder med høyt gress, lyng og kratt der det er mye flått
 • Dekk til bar hud (f.eks ta sokken over buksene, t-skjorta ned i bukselinningen)
 • Bruk flått/myggmiddel
 • Gå gjerne med lyse klær. Det gjør det mye enklere å se flåtten
 • Etter ferdsel i flåttområder bør man sjekke klær, hud og hår nøye. Særlig områder som ikke er så synlige (bak kneet, hodebunn etc). Husk at skogflåtten er veldig liten og kan være vanskelig å se.
 • Skogflåtten kan krype rundt på klær og hud i noen timer før den biter seg fast. Det er lurt å skifte klær etter ferdsel i flåttrike områder. Flått kan faktisk overleve en runde i vaskemaskinen, så for å være sikker på at eventuelle flått dør, bør tøyet vaskes ved 60°C, eller henges ut i solen i noen timer (flåtten tåler ikke tørke).
 • I hagen kan du kontrollere flåttbestanden ved å holde gress og annen vegetasjon kort. Flåtten trives ikke i kort gress ettersom de ikke tåler tørke

Hvordan fjerner du flåtten?

 • Prøv å fjern flåtten så fort som mulig.
 • Bruk gjerne en pinsett eller flåttfjerner. Hvis du ikke har det: bruk fingrene/neglene.
 • Ta tak så nærme huden som mulig og dra rett ut. Man trenger ikke «skru» flåtten ut, den har ikke «skrudd» seg inn i huden.
 • Biteredskapet til flåtten er hul som et sugerør, og det er gjennom denne flåtten suger i seg blod. Biteredskapene har også mothaker som fester seg til vevet. I tillegg skiller flåtten ut et slags superlim. Flått kan derfor sitte veldig godt fast i huden. Noen ganger må man dra hardt for å få den ut.
 • Det gjør ikke noe dersom biteredskapene til flåtten sitter igjen i huden (ses som en svart prikk). Dette gir ikke økt risiko for borreliose. Det er ikke i bittredskapene smitten sitter.
 • Vask gjerne bittstedet med såpe og legg på litt sårsalve (forebygger ikke borreliose, men kan hindre andre hudinfeksjoner via bittstedet).

Kilde: flåttsenteret.no

Endte som en god historie

Svein Tindlund er glad han la merke til flåtten så tidlig og fikk fjernet den. For sønnen William endte det hele opp som en interessant opplevelse.

Flått på øyelokket.

William (6) syntes det var kult å få se bildet av flåtten han hadde på øyet.

Foto: Svein Tindlund

– Jeg tok bilde av flåtten på øyet hans og viste ham det etterpå, da sa han «Wow, har jeg hatt det her på øyet? Kjempekult!». Så denne gangen endte det heldigvis opp som en god historie.

Nå som sommerferien har startet, er Tindlund innstilt på å fjerne flere flått . Han anbefaler foreldre å sjekke barna sine hver kveld.

– Hvis du finner en flått, få den ut med en gang og vær varsom på symptomer etterpå!