Vil gi politiet verktøy til å knekke narkosalg på nett

Høyres Anders Werp sier at politiet må få nødvendig verktøy for å få bukt med salg av narkotika i sosiale medier.

Anders Werp

Politiet må få verktøyet de trenger for å gjøre noe med narkotikasalg på nettet, sier Høyres Anders Werp.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

Elever ved en videregående skole i Drammen forteller at det ikke er noe problem å få tak i narkotika gjennom sosiale medier, og at alle vet hvordan de kan få tak i stoff.

– Vi kan ikke sitte og se på at en større og større del av den kriminelle omsetningen skjer på internett, uten at vi foretar oss noe aktivt med det, sier Anders Werp, som sitter i justiskomiteen på Stortinget.

– Skummelt lett å få tak i

– Jeg kunne fint fått tak i hasj hvis jeg ville det. Det er skummelt lett å få tak i. Det sier Rasmus Møller Guttormsen som er elev ved Drammen videregående skole.

Rasmus Møller Guttormsen

Rasmus Møller Guttormsen

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Han er godt kjent med at mange ungdommer bruker marihuana, og at det ikke krever veldig mye for å få kjøpt det.

Det Rasmus forteller, blir bekreftet av to litt eldre medelever; Sebastian Stubbdal og Marcus Becher. Begge går siste året på toppidrettslinjen og har, i likhet med Rasmus, tatt avstand fra det.

Men de vet at det brukes på fester for å bli i godt humør, eller for at det skal ha en beroligende effekt.

– Det er stor åpenhet omkring marihuanabruk blant ungdommer. Vi vet hvor i miljøet det går an å skaffe marihuana og av hvem. Det er kjent blant oss ungdommer, sier Sebastian.

I en undersøkelse Uteteamet i Drammen gjorde i 2011, kom det fram at mange ungdommer mener at det er veldig lett å få tak i narkotika.

"Alle kjenner noen som røyker og vet derfor hvor de skal
starte”. ”Gjennom Facebook får man alltids tak i noen
som har litt hasj å selge", heter det i rapporten fra undersøkelsen.

Bruker sosiale medier

Politiet ser at sosiale medier brukes i ganske stor grad, og det bekymrer dem.

– Den utviklingen liker vi ikke. Det er ikke lenger slik at du må kjenne noen for å kjøpe narkotika. Du kan nesten lete deg frem på internett til noen som selger narkotika, sier Simon Gerhardsen, som er leder for narkotikaavsnittet ved Drammen politistasjon.

Saken fortsetter under bildet.

Simon Gerhardsen, politiførstebetjent og leder for narkotikaseksjonen ved Drammen politistasjon.

Leder ved narkotikaseksjonen ved Drammen politistasjon, Simon Gerhardsen.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

– Slik vil vi ikke ha det. Vi må se på regelverket, vi må se på teknikken og hvilke muligheter det gir. Vi må selvfølgelig ta vare på personvernet og rettssikkerheten. Det skal balanseres, men vi må høre mer om dette fra politiet, sier Anders Werp.

Les også:

Ingen tro på legalisering

– Fra lovgivers side vil vi, om mulig, tilrettelegge enda bedre, med lovendringer, med regler og metoder som gir politiet det nødvendige verktøyet for å forhindre denne type omsetning og den utviklingen vi ser.

– Nå er det enkelte som tar til orde for å legalisere de svakeste narkotiske stoffene. Kan det være en mulighet?

– Høyre har en nulltoleranse for narkotika. Det kommer vi til å fortsette med. Vi har ingen tro på at man helbreder et vondt bein med å kutte det av. Vi kommer ikke til å akseptere noen form for legalisering.

– Hva kan ungdommene selv gjøre?

– Dette er snakk om bevissthet og holdninger. Heldigvis har de aller, aller fleste ungdommer sunne holdninger til dette. Men det er lett å bli fristet. Det er ungdomsmiljøer som kanskje er mer åpne for å forsøke dette enn andre. Her må skolen også ta sin del av ansvaret, og familiene og foreldrene må være aktive, sier Werp.