Vil ha felleserklæring mot ekstremisme

Islamsk Råd Norge (IRN) har invitert statsminister Erna Solberg (H) og muslimske religiøse ledere og imamer over hele landet til et møte hvor målet er å utforme et felles opprop mot terrorisme og ekstremisme.

Mehtab Afsar

Mehtab Afsar ønsker seg en felles erklæring mot ekstremisme, for å vise at man står sammen mot slike holdninger og handlinger.

Foto: Jonas Sundquist / NRK

Også justisminister Anders Anundsen (Frp) skal angivelig ha mottatt invitasjon til møtet.

– Det er foreløpig uklart når det vil finne sted, men en arbeidsgruppe er allerede nedsatt, sier generalsekretær Mehtab Afsar i Islamsk Råd Norge til Aftenposten.

Hensikten med møtet er å markere en samlet front mot holdninger som forherliger vold og mot oppfordringer til hatytringer.

Felles erklæring mot ekstremisme

– Jeg ser det som viktig at både det muslimske miljøet og det politiske miljøet står sammen om en felleserklæring. Det kan gi et viktig signal, mener Afsar.

Afsar håper møtet kan finne sted i løpet av to uker.

Allerede mandag arrangeres demonstrasjonen "Ikke i islams navn" i Oslo, en protest mot islamistgruppen IS, all terror, og ifølge arrangørene også mot Profetens Ummah hvis leder Ubaydullah Hussain lovpriser IS og gruppens voldelige framferd.

Statsminister Erna Solberg er blant dem som vil holde appell under demonstrasjonen.

Vil sende klare signaler

Torsdag ble Hussain anmeldt av Råd for det irakiske samfunnet i Norge for
terrorisme og rekruttering av terrorister.

Anmeldelsen ble levert etter at Hussain stilte opp i et lengre VG-intervju. I intervjuet sier Hussain at han er tilhenger av fremgangsmåten til IS, og også at han støtter IS' bruk av halshogging som henrettelsesmetode.

– Bildene som har kommet ut fra Irak og Syria, viser hva IS står for. Det er veldig viktig for oss å sende klare signaler til våre ungdommer, til muslimer og til storsamfunnet om hva vi mener om IS og deres sympatisører. En gang for alle vil vi fortelle hva vi mener, sier Afsar til avisen.

(NTB)