Opprensingen på Stabburet fortsetter utover natta

Brannvesen og Stabburets industrivern må bruke flere timer framover på å rense opp etter ammoniakk-lekkasjen på Stabburet mandag kveld.

Intervju med innsatsleder i Politiet, ang gasslekkasje ved stabburet i Fredrikstad

- Ingen trenger å evakueres nå, sa politiets innsatsleder Aina Mykland under NRK Østfolds TV-sending 20:55.

Klokken 21:57 melder politiet at alle veisperringer oppheves. Meldingen om lekkasjen kom fra alarmsentralen klokken 19:23. Nødetatene er i 22-tiden i ferd med å avslutte på stedet, og overlate resten av arbeidet til Stabburets egne folk.

- Det vil fortsatt lukte i området, men dette er ikke farlig, skriver politiet på Twitter.

Politiets innsatsleder Aina Mykland sa tidligere i kveld at ingen i området utenfor fabrikken er evakuert, men de er bedt om å holde seg innendørs.

- Det er ikke snakk om evakuering på nåværende tidspunkt.

Ammoniakk er en fargeløs gass med stikkende lukt. Gassen kan være etsende hvis den kommer i kontakt med vann, opplyser Helsedirektoratet. Den kan gi irritasjonseffekter eller etseskader ved kontakt med øyne, luftveier eller hud.

- Jeg kjente lukten av gass

Jorek Krawczuk, Stabburet

Jorek Krawczuk er en av de ansatte som ble evakuert fra Stabburet. - Det ble som en av øvelsene, sier mannen, som har jobbet for Stabburet i 30 år.

Foto: Shemsi Bunjaku / NRK

En av de som måtte gå fra arbeidet var Jorek Krawczuk, som med gassmaska i hånden snakket med NRK utenfor fabrikkområdet.

- Jeg tok gassmasken på på grunn av lekkasjen. Jeg kjente lukten av gass. Nå skal jeg hjem, vi fikk alle beskjed om å dra.

Jorek og de andre forlot fabrikkområdet rolig.

- Jeg er ikke så redd. Jeg har jobbet på Stabburet i 30 år, så dette ble på en måte som en av øvelsene.

- Alle har gått hjem nå, fortsetter Krawczuk.

- Vi får ikke lov til å gå inn. Men i morgen er vi tilbake på jobb.

Brannvesenet og Stabburets eget industrivern har siden nødetatene kom til stedet jobbet for å rense opp etter lekkasjen.

Arbeidet vil pågå i flere timer framover, opplyser politiet.

Laster Twitter-innhold

Vet ikke årsaken

- Det vi vet så langt, er at det har skjedd en ammoniakk-lekkasje, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Brennskag i Orkla Foods.

- Det vi ikke vet, og som vi nå har fullt fokus på å finne ut, er om det har skjedd personskader. Vi har selvfølgelig fullt fokus på å sikre folks liv og helse.

- Har dere noen informasjon om hva som har skjedd?

- Nei, vi har desverre ikke det, men vi jobber med å få oversikt over dette.

- Det er godt å høre at politiet har iverksatt sine tiltak.

Iføgle politiet kan ikke årsaken til lekkasjen slås fast i kveld, dette vil bli etterforsket i samarbeid med bedriften utover uken.

En ammoniakk-lekkasje ved Mills fabrikker i Fredrikstad i sommer førte ikke til evakuering, ingen ble skadet etter at syre ble blandet med et vaskemiddel.