Hopp til innhold

Oppegård vil ikke hoppe ut i sammenslåing med Oslo

Som eneste kommune har Oppegård utredet sammenslåing med Oslo. Men ordføreren synes ikke kommunene skal gå i vannet sammen.

Ingierstrand bad

HOPPER BARE I VANNET: Ingierstrand utebad ligger i Oppegård kommune, og er populært på varme sommerdager. Det har vært snakk om å ta opp igjen badebåtene til Oslo i mange år, men det har ennå ikke blitt noe av. Nå ser det ut til at heller ikke kommunene Oppegård og Oslo får bedre forbindelse.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Den ferske utredningen peker på flere fordeler enn ulemper, men ikke mange nok til å si «ja» mener høyreordfører Thomas Sjøvold.

– For min egen del er konklusjonen at Oppegård ikke er tjent med en sammenslåing med Oslo.

En sammenslåing ville bety at Oppegård med sine 26 500 innbyggere ble en liten bydel i Oslo, som har en befolkning på rundt 650 000.

– Fordel for kollektivtrafikk og videregående skole

Halvparten av den yrkesaktive befolkningen i Oppegård reiser daglig over fylkesgrensa til Oslo for å gå på jobb.

Thomas Sjøvold

Thomas Sjøvold, ordfører (H).

Foto: Dag Aasdalen / NRK

– Det aller mest fristende med sammenslåing er at du ikke har fylkeskommunen, og da ville man få større kontroll med kollektivtrafikk og med videregående skoler. Spesielt det siste er veldig viktig for oss. Vi kunne hatt et helhetlig skoleløp, sier Thomas Sjøvold.

Gruppen fra Oslo og Oppegård som står bak utredningen ramser opp 21 fordeler og 10 ulemper ved en sammenslåing (se faktaboks). Ordføreren er likevel negativ.

– Vektingen er viktigere enn antallet. Den største ulempen er at avgjørelsene flyttes fra Kolbotn til Oslo sentrum, særlig på arealområdet. Det er viktig for oss å videreutvikle Kolbotn som sted.

Ordføreren i Oppegård mener kommunestyret vil si nei til Oslo. Muligheten for en sammenslåing med nabokommuner som Ski, Ås og Enebakk lever derimot videre.

I en innbyggerundersøkelse i vår svarte én av fem innbyggere at Oslo er et alternativ hvis kommunen skal bli del av en stor-kommune.

Ada Røtnes

– Jeg er så begeistra for Oslo. Det er så mye spennende å foreta seg i Oslo. Hvis oppegård ble en bydel i Oslo, syns jeg det måtte være helt flott, sier Ada Røtnes, en av beboerne i Oppegård kommune.

Foto: Dag Aasdalen / NRK
Wenche Grann Meyer

– Jeg har ikke lyst til å bli en del av noen tigerstad. Dette er en liten bygd, og vi har det veldig bra som vi har det med ca 26 000 innbyggere, så vi er egentlig store nok tror jeg til å ha kompetansen, og å være attraktiv som kommune å jobbe i, sier Wenche Grann Meyer.

Foto: Dag Aasdalen / NRK