Hopp til innhold

Oppdaget livsfarlig sjakt og torpedoer

Tre gutter i slutten av tenåra oppdaget en livsfarlig sjakt på Oscarsborg festning i Drøbaksundet. På bunnen av sjakten lå det torpedoer.

Oscarsborg

– Vi ble ganske skremte, så vi bare tok noen bilder og kom oss unna.

Det sier en av de tre tenåringene som oppdaget torpedoer i en livsfarlig sjakt på Oscarborg. Det var torpedoene som skremte guttene, skriver Aftenposten.

Utforsker undergrunnen

18-år gamle Thor, som ikke ønsker å gå ut med etternevnet sitt, var sammen med de to andre i gang med noe de kaller "urban exploring", en aktivitet som går ut på å utforske forlatte bygg, bunkere og lagere i byområder. Da de fant den sju meter dype sjakten på Oscarsborg måtte de bare finne ut hva som skjulte seg der nede.

– Vi brukte tau for å komme oss ned, fordi stigen så ikke helt trygg ut. Det var ganske mørkt og vi hadde ikke med oss lommelykter, sier 18-åringen.

Vel nede på bunnen oppdaget guttene en liten dør. Den førte inn til et rom med fire torpedoer i.

– Da fikk vi et ganske stort sjokk.

torpedoer

Torpedoene var en del av en utstilling på Oscarsborg.

Var dere redde for at de skulle eksplodere?

– På en måte, vi var jo ikke helt sikre på hva dette var, og vi visste at det hadde vært torpedovirksomhet på Oscarsborg før, sier Thor.

Sa fra

De tre guttene fikk tatt noen bilder og kom seg raskt opp igjen. Neste dag sa de fra til Forsvarsbygg som driver festningen. Det er kommunikasjonssjef Cecilie Jentoft takknemlig for:

– Som tipseren selv sa til oss, er det ikke alle steder det er like trygt å ferdes på en festning, og vi er glade for at vedkommende ga oss beskjed i dette tilfelle, sier hun til Aftenposten.

Livsfarlig sjakt

Nå er sjakten stengt med hengelås. Ikke fordi torpedoene var farlige, for det var de ikke. Det var ingen eksplosiver i dem. Men fordi sjakten kunne være livsfarlig for barn som leker på festningen.

Thor og vennene hans er glad de kunne avverge en eventuell ulykke, og kommer til å fortsette å utforske undergrunnen. Men de har noen forholdsregler:

– Vi bryter oss aldri inn noe sted med makt, vi går bare inn åpne dører og luker. Vi ødelegger heller aldri noen ting der vi er, men forlater det som vi fant det, sier Thor.