Hopp til innhold

Operaen blir gul

Den omstridte italienske marmoren i det nye operahuset i Bjørvika i Oslo er i ferd med å gulne. Ingen vet årsaken til misfargingen.

Operaen
Foto: Hilde Røiseland / NRK

Så langt har forsøkene på å hindre misfargingen av operabygget til fire milliarder kroner slått feil.

- Alt annet enn vakkert

- Vi liker det ikke, sier prosjektleder Erling E.S Magnusson i Statsbygg.

Han vedgår at det er en aldring som er alt annet enn vakker. Foreløpig er gulningen mest synlig i den store foajeen og på de områdene av taket der marmoren er slipt, men også i enkelte av steinene med ru overflate kan man se tydelige fargeendringer.

Uforklarlig

Hittil er det ingen som kan forklare hvorfor steinen blir gul.

- Vi vet ikke. Det kan være en reaksjon mellom stoffer i steinen, oksygen og fuktighet. SINTEF er allerede i gang med undersøkelser. Det samme er leverandøren, sier Magnusson.

Da steinen til det nye operahuset skulle velges, ble det en voldsom debatt. Statsråd Åslaug Haga argumenterte hissig for å bruke norsk stein i praktbygget. SINTEF mente at granitt var bedre egnet. Geologer advarte også mot marmor, men arkitektfirmaet Snøhetta sto på sitt.

- Mer utsatt marmor

Tidligere førstekonservator ved naturhistorisk museum, Inge Bryhni tror en mulig årsak kan være den ru overflaten på marmoren.

- En ru overflate som ligger så flatt som dette gjør at marmoren blir mer utsatt for endringer enn den ellers ville vært, sier Bryhni til NRK Østlandssendingen.

Han har ikke selv vært på stedet, men har sett bilder.

- Med den overflaten og en flate som bare skårner så vidt, vil jo vannet samle seg i masse små fordypninger i overflaten og i sprekker. Når vannet blir liggende en stund løser det opp litt av kalken, og det frigjøres mer av jern eller andre stoffer som kan gi misfarginger i overflaten, sier Bryhni.

Vaskemaskin

- En vaskemaskin som i løpet av et par dager kjører over operaen med børster og en høytrykksspyler er nok til å holde aldringsprosessen i marmoren unna, sa Snøhettas prosjektleder Tarald Lundevall til Aftenposten den gang.

Han fikk støtte fra Statsbygg i at litt ekstra spyling fikk være greit ettersom marmoren eldes vakrere enn annen stein.

Operahuset skal etter planen stå ferdig innen utgangen av året. Åpningsforestillingen er planlagt 12. april 2008.