Hopp til innhold

Ønsker støttegruppe for foreldre til Syria-farere

Flere av foreldrene til nordmenn som har reist til Syria og Irak for å kjempe, ønsker å dele erfaringer med andre foreldre i samme situasjon. – Mange føler seg veldig alene, ifølge Minotenk, som har snakket med over 50 foreldre.

Al-Nusra-kriger

KJEMPET FOR AL-NUSRA: Bildet viser en kriger fra den islamistiske opprørsgruppen Jabhat al-Nusra i den Syriske byen Aleppo. Etter det NRK vet, så har flere nordmenn kjempet for al-Nusra.

Foto: AHMED JADALLAH / Reuters

Youssuf Assidiq om radikalisering

VIL HA STØTTEGRUPPE: Ved Minotenk har de hatt over 50 bekymringssamtaler med foreldre, forteller Yousef Bartho Assidiq.

Foto: Svein Ommundsen / NRK

– Vi ser jo fordelen av at foreldre slår seg sammen og prøver å støtte hverandre, sier Yousef Bartho Assidiq.

Han er prosjektkoordinator i den minoritetspolitiske tenketanken Minotenk, som jobber med å definere problemstillinger og utfordringer som angår minoriteter i Norge.

Ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har minst 60 nordmenn sluttet seg til IS i Syria og Irak. De fleste som har reist til Syria fra Norge har vært bosatt i Østlandsområdet.

Ved Minotenk har de hatt over 50 bekymringssamtaler med foreldre som har barn som er i ferd med å bli radikaliserte.

Foreldrene til mange av disse er bekymret for barna sine og strever med skyldfølelse og depresjoner. Nå ønsker de seg en støttegruppe.

– Vi ser behovet for et slags familienettverk. Det er foreldre som har alle disse vonde spørsmålene om hvorfor barna reiste, hva de følte og hvem som har påvirket dem, sier Assidiq.

Tror foreldrene skammer seg

Minotenk mener en støttegruppe for foreldre blant annet kan bidra til å lette skyldfølelsen enkelte foreldrene bærer på.

Det hjelper å ha noen å snakke med. Jeg tror mange føler seg veldig alene. Noen føler skam, og tenker at de burde ha sett noen tegn tidligere, sier Assidiq til NRK.

Han har snakket mye med foreldrene om at skyldfølelse ikke er løsningen.

– For det første er tegnene vanskelige å se. For det andre er det lite man kunne ha gjort. Jeg tror det hjelper at man snakker sammen og kan få noen felles historier, høre hvordan andre har opplevd det, da kan byrden føles mindre å bære.

– Foreldrene ønsker det

Faren til de to søstrene fra Bærum som reiste til Syria for ett år siden er, er blant dem som etterlyser et slikt nettverk.

– Jeg oppfordrer foreldre som er i samme situasjon som meg, til å ta kontakt. Jeg kan tilby hjelp som kan spare dem for mye tid, krefter og penger. Jeg skulle ønske at myndighetene kunne etablere en kontaktkanal mellom foreldre som er kommet i denne situasjonen, sa han til Aftenposten i forrige uke.

I Bærum kommune har flere unge blitt radikalisert og sluttet seg til IS. To har blitt drept. Ved Marie Plathe Familie- og aktivitetssenter har de også hatt kontakt med bekymrede foreldre, som vil dele erfaringer.

– Noen har ytret ønske om det, samtidig som de synes det er vanskelig å se for seg hvordan det skal skje. Vi har sagt at vi kan være med og bidra med å lage en plattform eller et møtested, sier leder Ikhlaque Chan ved familiesenteret.

Han legger til at dette ikke er kommunens ansvar, men at tematikken er innenfor det som kan være en samfunnsoppgave.

Ikhlaque Chan

ØNSKER SEG TILBUD: Ikhlaque Chan ved et familiesenter i Bærum sier at foreldre vil møtes og dele erfaringer med hverandre.

Foto: Fouad Acharki / NRK

– Skal prøve å lage en støttegruppe

Minotenk har nå startet arbeidet med å organisere en støttegruppe for de aktuelle foreldrene.

– Det er åpenbart at foreldre til nordmenn som har reist til Syria og Irak for å kjempe har behov for å snakke med andre, sier Yousef Bartho Assidiq.

– Det bør ikke stå på økonomien eller noe som helst når det kommer til dette. Det å ha et sted å møtes for å snakke sammen kan ha en god effekt for disse foreldrene, kanskje bare en gang i måneden, sier Assidiq.