Hopp til innhold

Vil ha kunst i rundkjøringer

Med nye landemerker skal innbyggere og forbipasserende få merke Øvre Eikers kultursatsing.

Rundkjøring

Slik ser Morten Viskum for seg kunstverket.

Illustrasjon: Privat

En stor haug med armeringsjern, prydet med en jernbanevogn, tre biler, fragmenter fra resirkulerte biler og en ku.

Morten Viskum

Morten Viskum er glad for sin tilknytning til Øvre Eiker.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Slik ser Morten Viskum for seg hvordan en rundkjøring kan utsmykkes. Han er en av mange kunstnere som nå leverer forslag til kommunen og lokale bedrifter. Ifølge Drammens Tidende er det gedigne kunstverket 14 meter høyt og 20 meter bredt.

Prosjektet "Kunst omkring i ring" er et samarbeid mellom Øvre Eiker kommune, Buskerud fylkeskommune, Statens vegvesen og lokale bedrifter. Målet er å sette opp kunstverk i mange av kommunens rundkjøringer. Kunstverkene skal delvis finansieres av bedriftene, som dermed får mulighet til å sette sitt preg på nærmiljøet.

– Jeg kan ikke tenke meg at noen andre kommuner er like offensive. Øvre Eiker tilrettelegger for at det skal skje spennende ting innenfor kunst og kultur, sier Morten Viskum.

Rundkjøringa han vil utsmykke ligger på E134, rett ved Hellik Teigen AS. Firmaet resirkulerer alt av metall.

– Nesten ingenting går til spille der, og det er bra for miljøet. Så kunstverket skal symbolisere resirkuleringen, Hellik Teigen AS og landbrukskommunen, sier Viskum.

Flere forslag

Han har foreslått flere alternativer til rundkjøringa på E134. Her er de to forslagene han leverte først.

(saken fortsetter under bildene)

Rundkjøring

Det første utkastet viste en skraphaug, med flere av de samme elementene, blant annet kua.

Illustrasjon: Privat
Rundkjøring

Det andre alternativet skulle lages med rustfrie stålplater, med det hadde blitt for dyrt å lage.

Illustrasjon: Privat

Skaper debatt

Han har flere ganger skapt debatt ved å vise samtidskunst som provoserer. Til daglig driver han Vestfossen Kunstlaboratorium, der døde rotter, karikaturtegninger og spesielle selvportretter har fått mye medieomtale.

Les også:

Tilbakemeldingene han har fått for rundkjøringsforslaget er delte.

– Det er litt som jeg pleier. Veldig mange synes det er fint og stilig, mens noen mener det ikke er mulig å gjennomføre, sier Viskum.

Ingen fare for trafikksikkerheten

Viskums prosjekt vil uten tvil sperre for noe av sikten på den sterkt trafikkerte veien. Men det er ingen hindring for å sette opp et slikt kunstverket.

– Vi har hatt noen runder med Statens vegvesen. Det skal ikke stikke spisse gjenstander ut, og det skal ikke være noen tekst som distraherer bilførerne. Men sikten skal ikke være noe problem. Tvert imot er det en fordel at de som kjører forbi må sette ned farten, fordi de ikke kan se rett igjennom, sier Viskum.

Prosjektet presenteres i januar

Kultursjefen i Øvre Eiker, Lidia Ivanova Myhre, forsikrer at trafikksikkerheten er ivaretatt.

– Statens vegvesen er en av våre samarbeidspartnere, så trafikksikkerheten følger prosjektet fra start til slutt, sier Myhre.

Hun holder så langt kortene tett til brystet og ønsker ikke å si så mye om hvordan prosjektet skal gjennomføres. Verken hvordan kunsten skal endelig finansieres, eller hvor mange kunstnere som nå konkurrerer om å vinne kampen om rundkjøringene.

Det endelig prosjektet blir presentert i løpet av januar.

Blir trolig ikke satt opp

Morten Viskum har fått et foreløpig nei for å gå videre med sitt prosjekt. Siden Hellik Teigen AS er med på å betale for kunsten, har de en sterk innflytelse på hvilket kunstverk som havner i rundkjøringa. De er fortsatt i tvil, ifølge Viskum, men han har ikke gitt opp håpet.

– Dette er en modningsprosess for alle parter, så det er naturlig at de ønsker å gå noen runder, sier Viskum.