Ønsker navnene på 22. juli-minnesmerket

I Sarpsborg står navnene på de omkomne på 22.juli-minnesmerket i Kirkeparken. Nå kan det gå mot at en tilsvarende navneplakett blir satt opp på minnesmerket i Lykkebergparken i Fredrikstad.

Unni Espeland Marcussen

Unni Espeland Marcussen, leder for støttegruppa etter 22.juli i Østfold.

Foto: Caroline Enge / NRK

Onsdag skal kulturutvalget i Fredrikstad diskutere om navnene til Andrine Bakkene Espeland og Lejla Selaci, de to fra Fredrikstad som omkom på Utøya den 22. juli 2011, skal stå på minnesmerket i Lykkebergparken.

De etterlattes initiativ

Det var de etterlatte som tok et initativ overfor Fredrikstad kommune, og saken ble straks satt på dagsorden.

Unni Espeland Marcussen, som er mor til Andrine, er leder for støttegruppa etter 22. juli i Østfold. Hun forteller om en god dialog med kommunen. Espeland Marcussen synes en navneplakett på minnesmerket er viktig for fremtiden:

– Nå har vi historien nært, men det tar ikke mange år før en ny generasjon vokser opp. Dette vil bidra til at vi ikke skal glemme, sier hun.

Minnesmerket er viktig

Elise Waagen

Elise Waagen var leder i Østfold AUF i 2011.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Elise Waagen var leder i Østfold AUF i juli 2011. Hun synes minnesmerket er viktig:

– Det er blitt en del av hverdagen. Utøya vil alltid være der, det er en viktig del av å ikke glemme. For det var politisk motivert, og det var mange som mistet livet. Da skal vi ikke glemme, sier Waagen.

Hun mener at det er naturlig med en navneplakett på minnesmerket, dersom de etterlatte ønsker det.

Minnesmerket i Kirkeparken i Sarpsborg ble avduket den 22. juli i 2012, ett år etter terrorhandlingene. Allerede samme høst var en navneplakett på plass på minnesmerket der.

Også flere andre kommuner har valgt å merke minnesmerket med navnene på de omkomne fra deres kommune.