Ønsker forsoning med matministeren

Restaurantgründer Jan Vardøen vil røyke fredspipe med matminister etter ostekrangelen i Mathallen i Oslo.

Jan Vardøen

Jan Vardøen eier blant annet Bar Boca, Hotel Havana og Nighthawk Diner på Grünerløkka i Oslo.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) ble ifølge Nationen forrige måned kastet ut da han var på omvisning i den nyåpnede Mathallen i Oslo.

Statsråden besøkte hallen i forbindelse med den offisielle åpningen 2. oktober.

Blant dem som har restaurant og utsalg i Mathallen er Jan Vardøen, som også står bak en rekke bedrifter i Oslo. Han var ikke særlig begeistret for å se statsråden.

– Jeg kastet han vel egentlig ikke ut, men vi konkluderte med at vi var såpass uenig at det var best om han gikk, sier Vardøen.

Hva mener du om saken? Diskuter nederst i artikkelen.

Enig om å være uenig

Mathallen i Oslo

Mathallen i Oslo åpnet i oktober i år.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

Regjeringen hadde nemlig kort tid i forveien meldt om endringer i tollvernet for flere ostetyper som importeres til Norge. Noe som provoserer Vardøen.

– Jeg gav utrykk for at jeg ikke forstod hvorfor ministeren besøkte Mathallen, et sted der norske småbrukere kan distribuere varene sine. Senterpartiet på sin side er motstaden av nisjeproduksjon. Dette rammer mange av aktørene i Mathallen, sier restaurantkongen.

Ifølge Vardøen selv var det ikke kun den varslede ostetollen som var grunnlag for debatt.

– Ostetollen ble nevnt, men vi diskuterte den ikke i detalj. Vi ble vel bare enig om å være uenig.

Inviterer matministeren på øl

Vardøen opplyser til NRK at han ikke har snakket med Slagsvold Vedum etter den angivelige ostekrangelen for en måned siden.

– Jeg er tilhenger av gode diskusjoner, så hvis han skulle dukke opp på noen av mine restauranter er han velkommen på en bedre norskprodusert øl.

– Angrer du på at du skjelte ut ministeren?

– Jeg angrer på at det ble kjent. Men det var viktig for meg å få sagt hva jeg mente. Dette kom rett fra levra, avslutter han.

Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum har foreløpig ikke svart på hverken ølinvitasjonen fra Vardøen eller henvendelsen fra NRK.