Mange vil hjelpe flyktninger i Østfold

Søndag ble det opprettet en facebookside der østfoldinger som vil gjøre noe for flyktninger kan ta kontakt. Dagen etter passerte siden 1300 følgere.

Facebook ønsker flyktninger velkommen

En egen facebook-side for samordning av hjelp til flyktninger i Østfold er blitt tatt meget godt imot.

Foto: Skjermdump

– Vi var noen venner som leste en artikkel i Dagbladet som het «Finn deg en flyktning» som Marthe Michelet har skrevet. Den appellerte til at alle skulle brette opp ermene og ta tak. Da fant vi ut at det allerede var et veldig stort engasjement. Så vi ville prøve å koordinere det sånn at alle som har lyst til å hjelpe kan få lov til det, forteller Hilde Dahl som sammen med venninnen Hanne Bakkerud tok det første initiativet.

Mange ulike tilbud

Folk melder seg for å gi bort klær, leker og annet utstyr, de melder seg til transportoppdrag og tilbyr positive opplevelser.

– Vi er i kontakt med mottakene for å få oversikt over behovene ute, sier Dahl.

Siden heter Refugees Welcome to Østfold. Denne siden er ment som et knutepunkt hvor folk kan henvende seg å fortelle hva de kan bidra med, enten av praktisk hjelp eller ting som klær og leker. Og det er også mulig å melde inn informasjon om ting som det kan hjelpes til med.

 Eva Lotta Sandberg og Hilde Dahl

Eva Lotta Sandberg og Hilde Dahl er overveldet over responsen.

Foto: Ketil Strebel / NRK

– Jeg har arbeidet med asylbarn i noen år. Jeg har blant annet vært i tett kontakt med Veumalleen asylmottak og har sett og følt på kroppen det behov som er. Jeg tenker at det sitter mange mennesker rundt omkring i Østfold som har et behov for å strekke ut en hånd, sier Eva Lotta Sandberg, en av dem som har engasjert seg i arbeidet med siden.

Overveldende respons

Kvinnene er overveldet over responsen, og tar det som et tegn på at det er mange som ønsker at de som kommer hit skal få en verdig velkomst.

– Hvordan arbeider dere nå?

– Vi prøver å koordinere all den informasjonen og det initiativet som kommer inn. Vi i gruppa prøver så godt vi kan å samkjøre alle som har lyst til å bidra. Vi er en liten gjeng, og det første vi bør gjøre er å få oversikt over behovene, sier Dahl.

Kunst og riding

Det er mer enn klær og leker det kommer tilbud om. En kunstner foreslo å lage kunst sammen med barna. En som har en gård har tilbudt flyktninger å komme og ri.

– Det finnes mange måter å bidra på, og vi sier bare ja til alt foreløpig. Men folk må være forberedt på å organisere seg selv. Det vi gjør er å skape denne møteplassen, sier Sandberg.