Hopp til innhold

Ønsker flere private sykehjem

Høyre- og Frp-byrådet ønsker ikke å utelukke full privatisering av Oslos sykehjem. Bare i år skal fire kommunale sykehjem legges ut på anbud.

Video Byrådet vil granske Adecco
Foto: Nyhetsspiller

– At ett selskap, Adecco, har begått ulovligheter, endrer ikke vår politikk på området. Jeg vil også vise til at Fagforbundet har sagt at de har et godt samarbeid med de andre private leverandørene, sier konstituert eldrebyråd Cecilie Brein (Frp) til Dagsavisen.

I år skal fire kommunale sykehjem legges ut på anbud. Oslo bystyre vedtok dette i fjor, mot stemmene til Arbeiderpartiet, SV og Rødt.

- Det er for tidlig å si hvilke fire dette vil gjelde og helt nøyaktig når det vil skje, sier Brein.

Hun forteller at Høyre og Frp ønsker å konkurranseutsette enda flere sykehjem, og kanskje, over tid, alle sammen.

Adecco-skandalen påvirker ikke

Sykehjemmene Ammerudlunden og Midtåsenhjemmet ble drevet av det private og kommersielle selskapet Adecco. Nå er de overtatt av Oslo kommunes selskap Oslo Omsorg HF, etter NRKs avsløringer av skandaløs drift.

Begge skal konkurranseutsettes på nytt, men når det skjer, er usikkert, skriver Dagsavisen.

Brein mener flere private aktører i sykehjemssektoren vil gi mer velferd for pengene.

- Eldrebølgen kommer snart, så det kommer til å være et stort press på omsorgstjenester i tida framover. En konkurranseutsatt sykehjemsplass koster mindre enn en kommunal. Det betyr at vi kan bruke pengene vi sparer ved konkurranseutsetting til å behandle flere eldre, sier Brein.

– Billige skandalepoenger

Hun mener opposisjonen prøver å slå billig politisk mynt på Adecco-skandalen.

- Jeg ser at Arbeiderpartiet har pusset støv av sin gamle retorikk om "bestemor på anbud". Men private er ingen trussel mot velferdsstaten, de er tvert imot en nødvendig aktør for at vi kan gi god pleie og omsorg, sier Brein.

Sparker ut Adecco

En lang rekke kommuner i tillegg til Oslo, avslutter eller vurderer nå å avslutte sitt samarbeid med Adecco.

Dette gjelder blant annet telemarkskommunene Skien, Porsgrunn, Siljan, Bamble, Drangedal og Kragerø. Både Bergen, Fredrikstad, Stavanger og Askøy gransker nå Adecco, mens Klæbu kommune i Sør-Trøndelag, kan komme til å gjøre det samme som Oslo.

Adecco taper 147 millioner, bare på å ha mistet kontrakten med Oslo kommune, ifølge Dagbladet.