– Slipp roret, gubbe!

Flere kvinnelige båtførere vil øke sikkerheten, mener skipsfører på redningsskøyta Horn Rescue, Kai Jensen.

En mann kjører en motorbåt

Det er langt flere menn enn kvinner som tar båtførerprøven, viser tall fra Norsk Test. De nordligste fylkene har færrest kvinner som skaffer seg båtførerbevis, mens det er flest i Oslo.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Bare tre av ti nordmenn som tar båtførerprøven er en kvinne, viser tall fra Norsk Test, som tilbyr båtførerprøven på nett.

Høyest andel kvinner som tar båtførerprøven har Oslo, med 37 %, mens den desidert laveste andelen er i Finnmark, der bare 14 % av de som skaffer seg båtførerbevis er en kvinne.

Også i Telemark og Agderfylkene er det en relativt høy andel kvinner, mens alle de tre fylkene i nord ligger lavt. I båtfylket Østfold er 27 % av de som tar båtførerprøven en kvinne.

– Mannens domene

Skipsfører Kai Jensen på Horn Rescue.

Skipsfører Kai Jensen på Horn Rescue tror menn venter lenger med å ringe etter hjelp når noe skjer.

Foto: Lars H. Pedersen / NRK

Det ville vært en fordel om flere kvinner tok båtførerbevis, sier skipsfører på Horn Rescue, Kai Jensen. Spesielt tenker han på at man er mer sårbar når bare en person ombord har kunnskap om å føre båten.

- Sikkerheten er det viktigste argumentet, at begge kan kjøre båten i en hvilken som helst situasjon. Hvis det skjer noe, kan begge to føre båten hjem, sier skipperen på redningsskøyta med base på Hvaler.

Redningsselskapet har tidligere hatt et kurs som heter "Ta roret, kjerring", myntet på kvinner. Jensen mener det må mer til for å vippe mannen bort fra styringen av skuta.

- Jeg kunne tenke meg et nytt kurs som heter "Slipp roret, gubbe". Når det skjer noe tror jeg mange menn vegrer seg for å ringe, og når det er kvinner som ringer så skjønner vi at det er hun som har bestemt at det skal kalles på hjelp.

Så det er stoltheten til mannen det går på?

Ja, det som oftest blir mest skadet i en grunnstøting er stoltheten til båtføreren.

Andel kvinner som tar båtførerprøven

Oslo

37 %

Aust-Agder

36 %

Telemark

35 %

Vest-Agder

34 %

Akershus

33 %

Rogaland

31 %

Vestfold

31 %

Hordaland

30 %

Sogn og Fjordane

29 %

Østfold

27 %

Buskerud

25 %

Hedmark

24 %

Sør-Trøndelag

22 %

Møre og Romsdal

19 %

Nord-Trøndelag

19 %

Oppland

19 %

Troms

18 %

Nordland

16 %

Finnmark

14 %

Hele landet

30 %