Ønsker mer røntgen på hjul

Eldre syke bør slippe å bli fraktet til sykehus for røntgenundersøkelser. Det mener KrF's Line Henriette Hjemdal som vil ha flere mobile røntgenapparat.

Hjerne (Illustrasjonsfoto)
Foto: colourbox.com

Siden juni i 2011 har sykehjem i Fredrikstad og Sarpsborg prøvd ut mobilt røntgen. De sykeste eldre har dermed sluppet å dra på sykehus for å undersøkelse ved for eksempel mistanke om beinbrudd.

Ved å utføre undersøkelsen på sykehjemmene har man sluppet både ambulansetransport og følgepersonell.

En gjennomgang av 112 journaler viser dessuten at ca halvparten av de eldre fikk en nødvendig diagnostisk avklaring på sykehjemmet uten at det ble funnet noe galt. Stortingsrepresentant Line Henriette Hjemdal har sett de gode resulatene fra Østfold og kjemper nå for å gjøre tilbudet nasjonalt;

– De faglige undersøkelsene vi har på dette viser at det lønner seg økonomisk å investere i mobilt røntgen. Det er en økonomisk innsparelse, men ikke minst er det en menneskelig besparelse fordi vi snakker om syke eldre som ofte har det krevende i en flytteprosess.

Eldreomsorg
Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix

I går la hun frem problemstillingen for Helseminister Jonas Gahr Støre, som ikke ville love en særfinansiering av mobilt røntgen. Han mener derimot sykehusene og kommunene sammen må vurdere om det er ønskelig å etablere slike tilbud.

Line Henriette Hjemdal mener Støre med sitt svar er lite fremtidsrettet.

– I dag er det kun seks steder som har tilbud om mobilt røntgen, derfor må det økonomiske insentiver på plass for at resten av landet og resten av våre sykeste eldre skal få dette tilbudet, mener Hjemdal.