Oliver Solberg om presset: – Så lenge jeg får kjøre, er jeg happy

Rallyfører Oliver Solberg (19) har tatt enda et klyv opp karrierestigen. Fortsatt klarer han å håndtere de skyhøye forventningene til ham.

Oliver Solberg i Rally Estland.

Oliver Solbergs første test med bilen er under Arctic Lappland Rally som startet fredag.

Foto: PS 110 %

– Det er mye nytt med ny bil og nytt team. Men for meg er det en drøm, sier Oliver Solberg (19).

Han sitter på et hotellrom langt nord i Finland. Det er 30 kuldegrader ute og fortsatt masse julelys. Det er midt i julenisseland at han skal innlede et nytt kapittel i rallykarrieren.

Nå som fabrikkfører for verdens beste lag.

Oliver Solberg for Hyundai i Artic Lapland Race

Oliver Solberg prøvekjører forholdene i Finland før Artic Lappland Rally.

Foto: Tanelli Niinimaki

– Som å komme på landslaget

Han har kjørt rally tidligere, og hele tiden skapt historie. Som da han som tidenes yngste vant sin klasse (WRC3) under fjorårets rally i Estland.

Men Arctic Lappland Rally, som startet fredag, markerer overgangen fra å kjøre for et privat lag til å bli fabrikkfører for Hyundai. Nok en gang følger han i fotsporene som pappa Petter Solberg tråkket opp for 20 år siden.

Petter endte som kjent som verdensmester.

– På eget team kunne jeg kjøre hvordan jeg ville og gjøre hva jeg ville. Nå er det en jobb 24/7. Det er som å gå fra en lav serie i fotball til å komme på landslaget, sier Oliver Solberg.

Hyundai-teamet har vunnet konkurransen om å være det beste fabrikkteamet de to siste årene. Det bidrar til å øke forventningene.

– Pappa har sagt det blir helt annerledes. Før har han og mamma hatt kontroll, men nå er det andre. Det er mye folk med teamsjefer og alt, og mange som skal ha litt av kaka. Jeg vet ikke hvordan jeg skal takle det, sier Solberg.

Oliver og Petter Solberg

Oliver Solberg er fabrikkfører for koreanske Hyundai. Pappa Petter ble verdensmester i 2003 mens han kjørte for japanske Subaru.

Foto: Timo Anis / Timo Anis Photography OÜ (www.t

Pappa droppet tilbud

Likevel har han ikke merket så mye av presset alle snakker om. Kanskje kommer det senere.

– For meg er det gleden ved å kjøre bil som gjør det enkelt å fikse alt annet. Så lenge jeg får kjøre, så er jeg happy, sier han.

Foreldrene er fortsatt involvert. De er «alltid på et hjørne når det er løp», som 19-åringen sier. Petter Solberg har takket nei til tilbud om comeback for å følge sønnen.

Oliver Solberg kom nettopp fra de første testene av bilen. Helgas løp i Finland blir viktig for å få lære.

– Det gjenstår en del for å bli kjent med både bilen og teamet. Men det føles bra. Forventningene er ikke de høyeste før helga. Vi må være realistiske og skaffe erfaring og komme oss til mål, sier han.

PS: Rallyet i Finland blir generalprøve før WRC-løpet i Monte Carlo neste helg. Oliver stiller i WRC2-klassen for bilene med litt mindre motorer, men skal etter planen bygges opp mot å kjøre den kraftigste biltypen.

  • Husker du da Oliver Solberg øvelseskjørte med mamma Pernilla?

Hva er vel verre enn å øvelseskjøre med foreldrene sine? 😂

Posted by NRK Sport on Monday, August 27, 2018