Hopp til innhold

Thon vil kjøpe Norges største kino

Olav Thon Gruppen vurderer å kjøpe Norges største kinoselskap, Oslo kino AS.

Vil kjøpe Oslo kino

Olav Thon kan bli den fremtidige eieren av Norges største kino, Oslo kino AS.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Neste uke kommer Oslo kommune trolig til å vedta et salg av det kommunale kinoselskapet.

Dermed er det duket for budkrig mellom den svenske kinogiganten SF og Olav Thon. Det bekrefter Christian Hein, leder for det Thon-eide Ski kinosenter.

Les også: Vil selge Oslo kino

Garanterer kvalitet

– Jeg tror ikke bekymringen for at vi ikke skulle klare å få til en velfungerende kino har noen rot i virkeligheten, mener sjef for Ski kinosenter, Christian Hein.

Han mener at Olav Thon er kjent for å gjøre en god jobb i de prosjektene de har gått inn i. Dersom selskapet skulle bli nye eiere av Oslo kino AS er målet at det skal være bedre å se film på kino enn hjemme.

– Vi er den eneste kinoen i Norge som har luksussaler, men ikke tar ekstra betalt for det.

Les også: Hastebehandler salg av kino

Røper ingenting

Hein sier det er stor interesse for kino i selskapet, men han vil ikke gå nærmere inn på hvilke betingelser som stilles ved et eventuelt kjøp av Norges største kino.

– Det er det eierne som må svare på, sier han.

Kinosenterlederen garanterer at de vil stå for kvalitet dersom det blir et kjøp.

Konkurrent og direktør i SF kino, Ivar Halstevdt, mener også de har god kunnskap til å drive Oslo kino AS.

– SF kino driver med kino, og har drevet med det siden 1905. I Norge har vi holdt på i 13 år. Oslo kino er et veldrevet og godt bemannet selskap som passer veldig godt inn i vår drift her i Norge.

Hallstein Bjercke

Byråd Hallstein Bjercke (V), mener det er viktig å finne riktig eier til Norges største kino.

Foto: Olav Juven / NRK

– Ikke bekymret

Filmbransjen har uttrykket bekymring etter at det ble kjent at Oslo kino skal på private hender. Kulturbyråd Hallstein Bjercke (V), mener bekymringen er bunnløs.

– Jeg mener mangfoldet og filmtilbudet i Oslo blir bedre dersom man finner en riktig eier for Oslo kino i fremtiden. Jeg tviler ikke på beslutningen vi har tatt.

Byråden frykter heller ikke at utenlandske eiere skal få kloa i Oslo kino.

– Jeg er ikke redd for at Oslo kino flagger ut. Det får de ikke gjort. Kinosalene er jo her i byen. Men det er en grunn til at vi har lagt inn et kriterie i saken om at vi ikke bare er opptatt av at vi skal selge til riktig pris. Men at vi også ønsker riktig eier.

– Vi ønsker en eier som har evne og vilje til å utvikle kinotilbudet videre. For fremtiden ønsker at vi et bedre kinotilbud enn det vi har i dag.

– Alle må ta ansvar

Bjercke mener flere må føle ansvar for å sikre bredde i filmtilbudet i hovedstaden.

– Bredde i distribusjon av film, er et ansvar som ikke kan hvile på Oslo kommunes skulder, eller Oslo kino alene. Distribusjon av film i Norge, bør være et nasjonalt ansvar og ikke Oslos ansvar alene, sier kulturbyråden.