OL-landsby til Økern eller Kjelsrud

Byrådet ber staten om ubegrenset statsgaranti. Det var likevel få overraskelser da byrådet torsdag presenterte sitt forslag til OL-søknad.

Illustrasjon OL Oslo 2022

Slik kan en deltagerlandsby på Økern se ut.

Foto: illustrasjon: Snøhetta/Cowi/MIR

Byrådet overleverte torsdag sin innstilling til OL-søknad for vinter-OL i 2022. I innstillingen ber de staten om en ubegrenset statsgaranti.

– Det er viktig med ubegrenset statsgaranti, og den må sørge for at Norge og Oslo kan gjennomføre et OL, sier byrådsleder i Oslo Stian Berger Røsland.

Stian Berger Røsland

Byrådsleder Stian Berger Røsland.

Foto: Anette Holth Hansen / NRK

Tidligere har kommunen beregnet at 21,4 til 25 milliarder må betales av staten, vertskommunene og idretten. De offentlige utgiftene er torsdag nedjustert til mellom 20 og 23 milliarder kroner.

Endringen skyldes at to milliarder i samferdselsinvesteringer er tatt ut av OL-budsjette fordi dette er investeringer Oslo skal gjennomføre uansett.

– Nå vil det blir forhandlinger med regjering og storting om fordelingen. Det er mange ting vi må finne en løsning på, sier Røsland.

Anbefaler Økern og Kjelsrud

Deltakerlandsbyen har vært foreslått både Kjelsrud ved IKEA og Breivoll mellom Alnabru og Bryn. Lokale krefter har også argumentert for at landsbyen legges til Furuset.

– Vi har hatt tre gode alternativer, men nå synes vi det var viktig å snevre inn til to, sier byrådslederen fra Høyre.

Da planene ble lagt frem torsdag kom det frem at byrådet anbefaler bystyret å gå videre med planene på Økern og Kjelsrud.

- Kjelsrud vil kunne være en viktig motor i forvandlingen av et helt by-området, mens Økern er robust alternativ som vil bygge videre på den spennende utviklingen som er der, sier Røsland.

Illustrasjon OL Oslo 2022 - Kjelsrud

Kommunes utkast for OL-landsby på Kjelsrud i Grorudalen.

Foto: illustrasjon: Snøhetta/Cowi/MIR

Mange vanskelige valg

Det har vært en lang og kronglete vei frem til innstillingen. Flere av de foreslåtte anleggene har vært kontroversielle.

Mest problematisk har det vært å plassere skiskytteranlegget. Først ville byrådet legge denne arenaen til Ekeberg, noe utøverne selv og skiskyttermiljøet reagerte kraftig på.

NRK fortalte torsdag morgen at heller ikke Hestejordene på Linderud kan benyttes.

Heller ikke hockeyfolket har vært fornøyde med byrådets forslag, og truet med boikott av OL om de ikke får en ishall med plass til 14.000 tilskuere.

En av øvelsene som ikke vil få plass innenfor Oslos bygrenser er de alpine øvelsene. Kampen har stått mellom Norefjell og Hafjell og Kvitfjell ved Lillehammer.

Byrådets innstilling skal behandles av bystyret 5. juni. Hvis de sier ja, vil kommunen sende en søknad om statsgaranti så raskt som mulig.