Øl døgnet rundt

I dag: Ingen øl etter 03.00. Dersom Høyre og Frp får det som de vil, kan dette se veldig annerledes ut.

Øl.
Foto: Scanpix / SCANPIX

Både Høyre og FrP går inn for en prøveordning med frie åpnings- og skjenkesoner i noen deler av Oslo.

De over 1000 skjenkestedene som finnes i Oslo stenger i dag serveringen klokken 03.00.

Høyre og Frp ønsker nå å endre på dette.

- Opposisjonen tror at om 18-åringene ikke har utesteder å gå til i sentrum, blir de hjemme og spiller ludo med mamma. Det er helt feil. Vi skulle gjerne hatt flere utesteder for 18-åringer, og flere utesteder som er åpne til 06.00, sier Oslo Frps valgkampleder Jøran Kallmyr til Aften.

Ulike ønsker

Frp ønsker at skjenketider og åpningstider skal avgjøres av eier og at enkelte skjenkesteder kan holde åpent 24 timer i døgnet. Høyre ønsker en prøveordning med frie åpnings- og skjenketider i noen områder. Venstre ønsker også å oppheve åpningstidsbestemmelsene, og at hver enkelt bydel skal få ansvar for sin skjenkepolitikk.

Krf ønsker tak på antall skjenkebevilgninger i sentrum. Senterpartiet og SV ønsker sterkere kontroll med skjenkeløyvene, mens Arbeiderpartiet ønsker mindre konserntrasjon av utesteder i sentrum. RV ønsker mindre alkoholbruk, og sier nei til utvidet åpningstid.  

Øl

Øl

Foto: Bjørnflaten, Thomas / SCANPIX

Advarer

KrFs Aud Kvalbein er ikke overrasket, men advarer mot Frps ønsker.

- De siste årene har vi sett adskillige oppslag i mediene om stigende alkoholkonsum og at skadene stiger i takt med det. Både fagfolk og politi har ropt varsko. Vi må lytte til deres råd, sier Kvalbein til Aften.

Ifølge Aften er årsaken til at det er som det er i dag, en fire år gammel avtale. Etter forrige valg undertegnet Høyre, Frp, Venstre og Krf en avtale i forkant av budsjettforhandlingene. Da forpliktet Krf seg til å ikke stemme for å gjeninnføre eiendomsskatten mot at skjenkepolitikken skulle ligge fast.

- En slik avtale finnes ikke. Det var kun snakk om en foreløpig underskrift da vi kom til enighet om det første budsjett i 2004. Det har ingen bindinger utover dette, sier bystyrerepresentant for Venstre Ola Elvestuen.  

- De tre prøver å fremstille det som noe annet enn det er. Vi har ingen avtale med dem. Vi følger kun vår egen politikk, sier Elvestuen.

Han mener at utvidelsen som Høyre og Fremskrittspartiet snakker om er vel og bra, men kritiserer det de har fått til i forrige periode.

- Det er fint at de nå ønsker en utvidelse. Men de må jo ta ansvar for det de har gjort i bystyret de siste årene. Der har de jo strammet inn, sier Elvestuen.

- Vekk med kontantene

Bystyremedlem Øystein Sundelin (H) ønsker dessuten å fjerne kontanter fra Oslos utesteder. Dette mener han vil løse mange problemer.

- Hvis folk bare bruker kort vil vi bli kvitt problemet med ungdom som ikke er gamle nok til å være på utestedene, fordi disse vil bli nødt til å handle med sitt eget kort. I tillegg slipper vi kriminelle bander som bruker utesteder til hvitvasking av penger, sier Sundelin.

Han mener at kommunen kan legge inn et slikt krav når de gir skjengebevilgninger til utesteder, og ønsker nå å drøfte dette med partiet.

- Jeg vil tro at også utelivsbransjen selv er interessert i en slik ordning, sier Sundelin.

Ola Elvestuen fra Venstre synes dette er en dårlig idé.

- Dette er vi sterkt imot. Dette er lite gjennomtenkt. Man må få kjøpe seg en kopp kaffe uten å bruke kortet, sier Elvestuen.