Hopp til innhold

OL-åpning på travbanen

Norges flaggbærer i 2022 må passe seg for ikke å bli disket for urent trav. Åpningsseremonien i et mulig Oslo-OL blir nemlig på Bjerkebanen.

Girlie's Morningstar

BJERKEBANEN: Åpningsseremonien blir mest sannsynlig på Bjerke travbane. Dette bildet er fra et V75 løp 10. mai 2008.

Foto: Eirik Stenhaug

Fredag ble første del av Oslos søknad om å være vertsby for de olympiske vinterleker i 2022 sendt den internasjonale olympiske komité (IOC).

Søknaden forteller hvor de ulike OL-øvelsene skal avvikles, hvor deltagerlandsby, medielandsby og mediesenter skal ligge, og hvor åpnings-, avslutnings- og medaljeseremoniene skal gå av stabelen.

Og hvis Oslo får det som de vil, vil verdens øyne være rettet mot en travbane i Groruddalen når utøverne marsjerer inn, OL-ilden tennes og lekene offisielt åpnes i februar 2022.

Bjerkebanen er nemlig pekt ut som åsted for åpnings- og avslutningsseremonien. Rådhusplassen blir "Medal Plaza", der medaljevinnerne blir bejublet mens de får edelt metall hengt rundt halsen.

Ikke endelig bestemt

– Den endelige beslutningen er ikke tatt hverken når det gjelder åpnings- og avslutningsseremonien eller medaljeseremoniene, ser kommunikasjonsdirektør Ingunn Olsen i Oslo kommunes OL-etat Oslo2022.

– Men i søknaden til IOC var vi nødt til å peke på et sted. Bjerkebanen er et godt alternativ blant annet fordi området henger samme med den planlagte deltagerlandsbyen på Økern, sier Olsen.

I konsekvensutredningen av Oslos OL-søknad er Bjerkebanen trukket frem som det heteste alternativet som arena for åpningsseremonien sammen med Ullevaal stadion. Også Ekerbergsletta blir nevnt.

I OL-utredningen blir Bjerkebanen omtalt slik:

"Hovedideen bak seremonistedet Bjerke er å utnytte den gode plasseringen i landskapet. Valg av Bjerkebanen som seremonisted vil dessuten forsterke det helhetlige grepet med grønnstruktur ned til Økern og videre inn i byen fra marka."

God nok plass

Administrerende direktør i Bjerkebanen, Arnlioth Heltberg, er i utgangspunktet positiv til å være vertskap for åpnings- og avslutningsseremonien under et mulig vinter-OL.

– Hvis det blir et OL i Oslo, vil vi gjerne være med. Her ligger det muligheter for å oppgradere og markedsføre Bjerkebanen, sier Heltberg.

Han sier at det har vært møter med OL-etaten og at det er laget skisser over hvordan seremoniene kan gjennomføres. Det er blant annet snakk om å grave seg ned i indre bane og sette opp provisoriske tribuner slik at man får et amfi.

– Vi har mer enn nok av plass på området. Bjerkebanen har allerede Oslos største restaurant med mulighet til å bespise 1.200-1.300 gjester, ser Arnlioth Heltberg.

I dag ble søknaden til OL 2022 offentliggjort. I bildegalleriet kan du se hvordan Oslo kommune og Norges Idrettsforbund viser frem hovedstaden som OL-by.