Økt salg av energidrikker bekymrer ADHD Norge

Salget av koffeinholdige energidrikker er doblet de siste to årene. Ingen vet eksakt hvilken effekt koffein har på mennesker med ADHD, men salgsutviklingen bekymrer ADHD Norge.

Oda Wågsås

ADHD-rammede Oda Wågsås drikker ofte Red Bull på fest, og virkningen er den samme for hennes som for andre. Hun får enda mer energi.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

– Som de sier i reklamen, Red Bull gir deg vinger. Det er kanskje sant for de som har ADHD, sier Oda Wågsås i Lier.

Energidrikke.

Red Bull er populært i Norge.

Foto: Knut Magne Momrak / NRK

Hun sitter i sofaen og har akkurat sprettet en boks med energidrikken Red Bull. Red Bull inneholder omtrent samme mengde koffein som en kaffekopp.

I tillegg inneholder energidrikken taurin, en aminosyre som motvirker utmattelse og øker musklenes arbeidskapasitet.

Diagnosen ADHD fikk Oda da hun var 5 år, og medisiner er en del av hverdagen. Nå bor hun i egen leilighet og jobber både på Kiwi og ved Lier Asvo. Red Bull drikker hun først og fremst når hun er på fest. Virkningen er den samme for Oda som for andre mennesker. Hun får ekstra energi.

– Jeg blir hyperaktiv og hopper og spretter rundt. Jeg slår ikke akkurat hjul på stuegulvet, men oppfører meg som en liten unge uten ADHD som har fått for mye sukker. Jeg får gjort mye, men jeg gjør mye ut av meg også. Alt skal gjøres, og helst i går, forteller Oda.

Oda Wågsås

Oda Wågsås sier hun spretter rundt omkring når hun drikker energidrikker.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Doblet omsetning på to år

Tor Eikeland

Tor Eikeland i ADHD Norge er bekymret for at salget av energidrikker øker.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Ifølge tall fra Red Bull Norge, har omsetningen av energidrikker det siste året vært på 750 millioner kroner. Det er nesten en dobling på to år, og salget øker mest i ungdomsmiljøene.

Det bekymrer ADHD Norge, som er interesseorganisasjon for ADHD-pasienter.

– Er du i utgangspunktet hyperaktiv og får i deg noe som trigger dette, så kan aktivitetsnivået bli ganske stort. Det er ikke alltid like heldig, sier Tor Eikeland, generalsekretær for ADHD Norge.

Eikeland mener at hvis nye ungdomstrender gir ADHD-pasienter uheldige bivirkninger, bør myndighetene se nærmere på problemet.

Ingen forskning

Men det finnes ingen undersøkelser, verken fra Norge eller utlandet, om hvilken effekt koffein har på pasienter med ADHD.

Det forteller Helle Margrete Meltzer, avdelingsdirektør for miljøgifter i Folkehelseinstituttet.

– ADHD-barn har ofte uregelmessig søvn, og koffein kan forverre tilstanden. Men vi har ingen studier som kan underbygge dette, så det blir egentlig bare spekulasjon fra min side. Vi savner gode studier, sier Meltzer. Hun er allikevel bekymret for det økte salget.

Positive til kartlegging

Red Bull står for 40 prosent av omsetningen av energidrikker. Red Bull var forbudt i Norge fram til mai 2009, men EUs krav om fri konkurranse gjorde at forbudet ble opphevet.

På boksene står det at drikken ikke anbefales for barn, gravide og personer som er sensitive for koffein.

Red Bull svarer kun på pressehenvendelser via mail. I en kommentar skriver kommunikasjonssjef Kristian Kjelman at de er positive til en kartlegging av hvilken effekt koffein har på mennesker med ADHD-diagnose.

Kjelman fremhever at Coca-Colas «Burn» er markedets mest solgte energidrikk målt i mengde, men Red Bull har høyere omsetning grunnet pris.