Hopp til innhold

Økt mobilbruk: Mange kjenner det i «mobilarmen»

Mange timer på mobilen hver dag setter sine spor.

Lillefingeren til marie har fått seg en liten knekk.

Lillefingeren til Marie Bach har fått seg en knekk på grunn av mobilen.

Foto: Tina Brock / NRK

– Man blir sliten i hånda, får stivt håndledd og en grop i lillefingeren, sier Marie Bach (17). Hun og venninnene har så å si vokst opp med mobilen i hånda og bruker timevis på mobilen hver dag. For Laura Gonczliks del dreier det seg i snitt om ti timer daglig.

Marie Bach.

Marie Bach holder telefonen med et fast grep.

Foto: Tina Brock / NRK

Hun holder telefonen på en måte som gjør at skjermen støtter seg på lillefingeren.

Musearm er et kjent begrep. Nå er det mange som kjenner det i mobilarmen. Og med hjemmekontor, hjemmeskole, daglige oppdateringer på nyheter og sosiale medier bruker vi mobilen stadig mer, ifølge Medietilsynet.

Mina og Laura bruker mange timer daglig på mobilen.

Laura Gonczlik (t.v.) og Mina Næss Iversen har mobilen i hånda store deler av dagen. Mina blir stiv i håndleddet mens Laura har fått et søkk i lillefingeren.

Foto: Tina Brock / NRK

– Etter å ha sittet med mobilen en stund merker jeg at håndleddet blir stivt, sier Mina Næss Iversen (16).

Oppsøker sjelden behandling

Kristin Snøan

Kristin Snøan er leder for Norsk Fysioterapeutforbunds faggruppe for barne- og ungdomsfysioterapi.

Foto: Privat

– Jeg lurer på om ungdom unnlater å fortelle om plager i frykt for å få begrensninger på skjermbruk, sier Kristin Snøan, leder i Norsk Fysioterapeutforbunds faggruppe for barne- og ungdomsfysioterapi.

Barn og unge er en gruppe som i liten grad oppsøker fysioterapi.

– De rapportene som foreligger på ungdommers tidsbruk på skjerm viser ikke at ti timer er normalen på gruppenivå, men det er klart at det er store variasjoner blant ungdom, sier Snøan.

Hennes kolleger opplever økte henvendelser fra gutter i sju til elleve års alder på grunn av nakkesmerter som følge av mye skjermtid.

Fysioterapi-bransjens anbefaling er klar. Skap variasjon i løpet av dagen, bytt sittestilling, ta gode pauser og vær fysisk aktiv.

– Det er godt dokumentert at fysisk aktivitet forebygger plager fra muskel -og skjelletsystemet, i tillegg til en rekke andre positive effekter for oss alle, sier Snøan.

Bruker like mye tid på nett som å treffe venner

– Det er bare å ta en titt rundt seg. Alle sitter med telefonen hele tida, sier fysioterapeut Jens Martin Støten.

Han har jobbet som fysioterapeut i snart 40 år i Drammen og er bekymra for den statiske holdningen man får når man sitter mye med mobilen.

Jens Martin Støten

Jens Martin Støten sier at mye bruk av nettbrett og mobil er verre enn musearm.

Foto: Modum FK

Skadene man kan få i armen minner om musearm. Først merker man at man blir sliten i selve hånda og spesielt i fingrene. Følelsen forplanter seg oppover i underarmen. Dette kan utvikle seg til senebetennelse.

– Massasje, tøying og laser er mye brukte behandlingsmetoder. Hvis skaden har gått langt er trykkbølgebehandling en mulighet, sier Støten.

Hvor mange pasienter som kommer inn med mobilskader har han ikke oversikt over.

Barn og unge mellom ni og 18 år bruker i dag nesten like mye tid på internett som å treffe venner fysisk.

15 til 16-åringene bruker over 3,5 time i løpet av døgnet på nett, ifølge SSBs mediebarometer 2019.

Kristine Meek

Kristine Meek i Medietilsynet sier at skjermbruk øker på alle arenaer.

Foto: privat

– Tid brukt på skjermaktiviteter har økt jevnt og trutt, spesielt blant jenter, sier Kristine Meek, direktør for kommunikasjon, rådgivning og analyse i Medietilsynet.

I Ungdata-rapporten fra 2018 fremheves det at andelen som bruker mye tid på skjermaktiviteter, har økt over tid. Mye av økningen forklares med at flere bruker mye tid på sosiale medier.

En undersøkelse fra 2019 utført av Kantar TNS for Statnett viser at én av fem nordmenn under 30 år bruker mobilen mellom fem og åtte timer om dagen.

Flere unge sier de heller vil knuse sin egen hånd enn å knuse mobilen. Forbrukerinspektørene ser nærmere på mobilavhengighet.

Flere unge sier de heller vil knuse sin egen hånd enn å knuse mobilen. Forbrukerinspektørene ser nærmere på mobilavhengighet.