Hopp til innhold

Arbeidstilsynet med offensiv mot byggebransjen

- Byggebransjen har mange risikoforhold, derfor skal vi nå intensivere kontrollene, sier tilsynsleder Cathrine Prahl Reusch i Arbeidstilsynet.

sikkerhet byggebransjen
Foto: Anne Ognedal / NRK

byggeplass i Gamlebyen i Fredrikstad

Arbeidstilsynet skal intensivere kontrollene med byggebransjen fra januar 2014.

Foto: Anne Ognedal / NRK

- i vår region har vi planlagt å øke ressursene som settes inn oi forhodl til kontrollene med byggog anleggsbransjen, sier Prahl Reusch .

I 2013 gjennomførte Arbeidstilsynet i Østfold og Akershus i overkant a v 100 tilsyn knyttet til ulykkesforebygging, hvor både byggherre og entreprenør ble sjekket. I tillegg har det vært omlag 200 tilsyn knyttet til mulig sosial dumping, en del av av disse var knyttet til byggebransjen.

- en del av disse tilsynene har dreid seg om arbeidsvilkår for eksempel risikabelt arbeid i høyden, sier PRahl Reusch.

Bøter som straff

Fra 1. januar neste år kan Arbeidstillsynet gi inntil 1, 2 millioner kroner i bøter til bedrifter som bryter Arbeidsmiljøloven.

– Det er en sanksjon vi tror kan gi en effekt, for eksempel i byggebransjen der man ser at det er så alvorlige brudd at et pålegg om å rette opp i framtida ikke vil være nok, sier tilsynsleder Cathrine Prahl Reusch i Arbeidstilsynet.

Mottar mange tips

Regionalt verneombud for Østfold og Akershus, Jørgen Bjåland, har avdekket at det ofte syndes mot krav om sikring når arbeid foregår i høyden.

I år har han stengt 140 byggeplasser fordi det var umiddelbar fare for liv og helse.

På landsbasis blir en av fire byggeplass stengt når de får besøk av de omreisende regionale verneombudene. Slik har det vært de siste årene. I 2013 ble arbeid på om lag 1000 byggeplasser stanset på grunn grove sikkerhetsbrudd.

– Det stemmer god over ens med det bilde vi ser, sier tilsynsleder Cathrine Prahl Reusch i Arbeidstilsynet. Hvert år mottar de mange tips fra publikum som observerer byggeplasser hvor arbeid i høyden ikke blir sikret.

– Kostnadskrevende

Hun tror at hovedårsaken til at det blir slurvet med sikkerhet er penger. Byggherrene vil ha det så billig som mulig, og bygningsfirmaet ønsker å spare penger på utgifter til for eksempel stilas.

– Det å montere stilas i tråd med gjeldende regelverk er mer kostnadskrevende enn å gjøre det uten eller med et delvis stilas, sier Prahl Reusch.

Stortinget vedtok i sommer en endring i Arbeidsmiljøloven som gir Arbeidstilsynet mulighet til å gi bøter som straff, såkalt overtredelsesgebyr. Ordningen kan brukes der det er alvorlige brudd, men likevel ikke så store at en anmeldelse er aktuell.

– Jeg vil tro at det skal mye til før vi gir bøter i det øvre sjiktet på 1,2 millioner kroner, men det vil tiden vise når vi tar det nye virkemiddelet i bruk, sier Prahl Reusch.

Skal øke kontrollene

De neste to årene skal Arbeidstilsynet over hele landet øke kontrollene med byggebransjen.

Noen av tilsynene vil være rettet mot byggherre.

– Da er det naturlig å melde fra at vi kommer slik at vi får snakket med rette vedkommende, sier Prahld Reusch. Mens andre tilsyn vil være uanmeldt.

– Det å satse mot en bransje håper vi vil gi varige endringer slik at vi får et trygt og godt arbeidsliv også innen byggebransjen, sier tilsynsleder Cathrine Prahl Reusch.