Stjeler snus og røyk for millionbeløp – stengt grense kan ha ført til flere innbrudd

De siste månedene har politiet sett en stor økning av innbrudd i matvarebutikker og bensinstasjoner. – Tyvene vil ha tobakk.

Person med hette forsyner seg av tobakksvarer

FANGET PÅ FILM: Tyvene ble fanget på overvåkningskamera mens de forsynte seg med tobakk etter stengetid hos en butikk på Skedsmokorset.

Foto: Overvåkningsbilder

Klokka viste 02.57 da butikksjef Frederik Larsen ble vekket fra søvnen natt til tirsdag for en uke siden.

– Jeg fikk beskjed om at det var et pågående innbrudd. Jeg bor ikke så langt unna butikken, så jeg var der i løpet av tre minutter. Men da var de allerede borte, forteller Larsen.

Inne i Kiwi-butikken i Råde var det lett å se hva innbruddstyvene var ute etter. Tobakksburet lå veltet og maskinen som oppbevarer penger var forsøkt knust.

– De fikk ikke med seg noen ting, men det var mye skadeverk, forteller butikksjefen.

Hittil i år har det vært 30 innbrudd hos dagligvareforretninger og bensinstasjoner på Østlandet. Ifølge politiet har tyvene ved enkelte butikker gjort skade for opp til 100.000 kroner.

I Sør-Øst politidistrikt har politiet nylig etterforsket tobakkstyverier der verdier for opp mot en million kroner ble stjålet.

Lettere å omsette

Tobakksvarer har alltid vært ettertraktet på det svarte markedet. Men med korona-situasjonen kan det være enda lettere for tyvene å bli kvitt varene, mener politiet.

Politiinspektør Jan Kevin Brunvoll i politiuniform

Politiinspektør Jan Kevin Brunvoll advarer handelsstanden etter en rekke innbrudd de siste månedene.

Foto: Tor René Stryger/NRK

– Nå er vi i en spesiell situasjon som gjør at grensene er stengt og den type vareflyt er langt mindre enn normalt. Det gjør selvfølgelig at sigarett- og snuspakker med norsk merking er lettere omsettelig, sier politiinspektør i Øst politidistrikt, Jan Kevin Brunvoll.

Innbruddene skjer stort sett midt på natten, mellom midnatt og klokka 5.

Denne uka gikk politiet ut med en advarsel til butikkeiere. De mener nemlig at de ofte er dårlig sikret, og ber folk i bransjen lære av hverandre.

– Veldig ofte står tobakksautomatene i nærheten av utgangsdørene, og skyvedører er veldig enkle å få opp. Noen butikker har gitter foran, og det virker avskrekkende. Men så har du bakdører og personalinnganger som kan være det svake leddet, sier Brunvoll.

Har pågrepet noen

To personer kledd i hettegenser går ut døra med en søppelsekk.

En matbutikk på Skedsmokorset sikret seg flere gode bilder av et innbrudd natt til nyttårsaften.

Foto: Overvåkningsbilder

Butikker og bensinstasjoner som ligger avsides til er mer utsatt for uønsket besøk om natten. Politiets nettpatrulje trekker på Facebook frem nettopp bygda Råde i Østfold og Rælingen utenfor Lillestrøm som eksempler.

Politiet har gjort flere pågripelser etter innbruddsbølgen, men vet enda ikke om det betyr slutten på brekkene.

– Det kan være flere grupperinger der ute. Uansett vil dette alltid være aktuelt – å sikre tobakksvarer, sier Brunvoll, som av etterforskningshensyn ikke vil kommentere mer rundt pågripelsene.

Butikksjef Kiwi Råde, Frederik Larsen

Kjøpmann Frederik Larsen var raskt på plass på arbeidsplassen da han fikk melding om innbrudd.

Foto: Tor René Stryger/NRK

Etter innbruddet i Råde slapp kjeltringene unna, dog uten tyvegods. Butikken har kamera med direkteoverføring til et sikkerhetsselskap, og butikksjefen mener de tar sikkerheten på alvor.

– Vi prøver å fylle lite i tobakksburet, så det skal være lite å få med seg uansett. Vi har også gode sikringstiltak, sier Larsen.