Okkupantene kan bli kastet ut

Og byråden ønsker dem ikke tilbake. 

Hausmania
Foto: Siri Storstein Hytten

Okkupantene i Hausmannsgate i Oslo går en dyster fremtid i møte.

Byrådet bekrefter nå at de planlegger en omfattende bevaring av bygården, uten at de som bor der, er med i planene.

Kan bli rehabilitert

- Vi jobber med en reguleringsplan for hele området inkludert Hausmania og de okkuperte bygningene, og den vil være klar rundt juletider, sier byråd for byutvikling, Merete Agerbak Jensen.

Hun levner ikke okkupantene i såkalte Hausmania mye håp dersom det blir bestemt at området skal rehabiliteres.

- Det er helt klart at de må ut.

- Uutholdelig mye bråk

For kort tid siden ble en klage fra beboere og næringsliv i og rundt Hausmannsgate sendt til rådhuset.

I klagen hevder naboene at Hausmania-miljøet skaper uutholdelig mye bråk og tiltrekker seg kriminelle og folk som bedriver hærverk.

- Så å si alle sammen, helt uavhengig av alder, kjønn og politisk sammensetning, opplever problemer med dem, sier styreleder i Fredensborg sameie, Torgeir Einum.

Avviser beskyldningene

Marie Diaz Winger bor i den okkuperte gården i Hausmannsgate 42. Inne ser leiligheten ut som en hvilken som helst normal Oslo-leilighet. Winger mener beskyldningene i klagen fra naboene i virkeligheten har lite med Hausmaniamiljøet å gjøre.

- Jeg tror folk føler at de har kjøpt katta i sekken når de kommer hit og trodde de skulle få urbane Grünerløkka servert og så var det ikke det likevel, sier hun.

Ifølge Winger kommer bråket fra diverse steder i området. Blant annet ligger konsertlokalet Blå og Fabrikken like i nærheten.

Winger mener dessuten det er urettferdig at klagen offisielt er rettet mot Hausmannsgate 42. Hausmania ligger i nummer 34 og har ifølge Winger ingenting å gjøre med gården hun bor i.

- Miljøet må sees under ett

Men det er en forklaring Torgeir Einum ikke aksepterer. Han mener hele Hausmannsmiljøet må sees under ett og fjernes fullstendig.

Om det er okkupantene eller klagerne som har rett, ser uansett ikke ut til å få så mye å si. Får byråden for byutvikling det som hun vil, bor det ingen, verken i Hausmannsgate 34, 40 eller 42, etter jul.

- Hvis vi skal bruke opptil fem millioner kroner på å rehabilitere bygget, er det ingen grunn sånn jeg ser det, til at vi skal gi det bort når vi har gjort jobben.