Økende ungdomsvold på Frogner

Frognerungdom opplever ran, trusler og Facebook-vold. Nå får bydelen 200.000 kroner til forebygging.

Overgrep

Illustrasjonsfoto.

Foto: Tor Sivertstøl / NRK

Ungdom på Frogner blir stadig oftere utsatt for voldelige situasjoner, og man er spesielt bekymret for et mer brutalt jentemiljø.

Nå får bydelen 200.000 kroner fra regjeringen til forebyggende arbeid.

Les mer: Strakstiltak mot gjengdannelser

Gregory Gurvitsj

Gregory Gurvitsj forteller at ungdomsmiljøet på Frogner kan vært tøft.

Foto: Lise Olaussen / NRK

- Ran, trusler og vold

Gregory Gurvitsj er nærmiljøarbeider i bydelen. Han forteller om tøffe episoder på kveldene.

- Det kan være alt fra tilrop til kommentarer, og vi har hatt en del tilfeller med ran, trusler og vold. Vi har også hatt en del alvorligere tilfeller, forteller han til NRK Østlandssendingen.

- Fikk pistol rettet mot brystet

Gurvitsj jobber tett på ungdommene og vet at det kan gå hardt for seg ved Majorstuen t-banestasjon og Frognerparken. På kveldene er dette et yndet samlingssted for unge, både fra Frogner og andre bydeler. Stadig oftere må Gregory Gurvitsj og andre voksne gå mellom ungdommer som slåss. I mars gikk den nesten galt:

- Det var en ungdom som fikk en pistol rettet mot brystet sitt. Situasjon kunne vært fatal, men ungdomsarbeideren fikk roet ned situasjonen og lagt våpenet til side, og deretter kom politiet. Hadde ikke vært til stedet tør vi ikke tenke på hva som hadde skjedd.

Facebook

Facebook-kommentarer og bilder kan utarte seg til vold.

Foto: PAUL SAKUMA / AP

Fra Facebook til vold

Det er både Frogner-ungdom og unge fra andre bydeler involvert i alvorlige episoder. Og det er ikke bare de som har sosiale problemer som havner i konflikter.

Gurvitsj er sjokkert over at stadig flere jenter bruker grov vold mot hverandre, ofte for ingenting.

- Det er ofte bagateller som fører til at det utarter seg - Facebook blant annet har bidratt til det. Det blir lagt ut bilder, kommentarer, rykter, ting som oppfattes som flørting og vanlige kommentarer fra skolen og friminuttet, sier Gurvitsj.

- Midlene brukes til konflikthåndtering

Nærkontakten er ikke bare til stede på kvelden, men følger også tett opp de ungdommene som har problemer.

Salto-koordinator i Frogner bydel, Randi Driessen, er glad for de nå får 200.000 kroner fra regjeringen for å utvidet dette arbeidet.

- Midlene brukes konkret til å lønnen en oppsøkende person, som jobber forebyggende med konflikthåndtering. Han jobber forebyggende med å megle konflikter, og vil også gi ungdommen opplæring i denne typen metodikk, så de seg i mellom kan finne måter konflikten kan trappes ned i stedet for opp.

Også bydel Søndre Nordstand får nå omlag 200.000 kroner for å bekympe vold og kriminalitet blant de unge i bydelen.