Oftere forsinkelser på T-banen i Oslo

I april ble rutenettet for T-banen lagt om. Det har ikke gått knirkefritt. Enkelte uker har så mye som annenhver avgang vært forsinket.

T-bane

FORSINKET: Det har vært flere forsinkelser på T-banen etter omleggingen av rutenettet for to måneder siden. I uke 19 og 20 var så mye som annenhver avgang forsinket.

Foto: Knut Erik Solhaug / NRK

– Det har blitt mye verre etter omleggingene. Dessuten er det alltid fullt. Jeg er gammel og vil sitte ned, sier pensjonist An-Dorthe Johannesen til NRK.

T-banen er fremkomstmiddelet som brukes når Johannesen skal noe sted i Oslo. Hun er en av mange reisende som har lagt merke til at det har vært flere forsinkelser etter omleggingen av rutenettet for to måneder siden, enn før endringene.

– Det er veldig irriterende. Tilbudet er dårligere nå enn det var før.

An-Dorthe Johannesen

Pensjonist An-Dorthe Johannesen bruker T-banen mye. Hun irriterer seg over at avgangene ofte er forsinket.

Foto: Knut Erik Solhaug / NRK

Annenhver avgang forsinket

Det var i begynnelsen av april det skjedde store endringer på T-banen i Oslo. Lørenbanen ble åpnet, alle avgangstider endret og flere linjer fikk nye endestasjoner.

– Hensikten med omlegging var å få maksimal utnyttelse av vognparken for å levere maksimal kapasitet. Det betyr at nå kjører det flere vogner ute på T-banenettet enn det gjorde før, sier kommunikasjonssjef Cato Asperud i Sporveien.

Cato Asperud i Sporveien

Kommunikasjonssjef Cato Asperud i Sporveien.

Foto: Knut Erik Solhaug / NRK

Siden 3. april har det altså vært flere T-banevogner i trafikk enn noen gang. To måneder etter omleggingen er det imidlertid også en annen, ikke fullt så positiv endring, det er registrert mer av.

– Vi har merket en økning i antall forsinkelser. Hittil i 2016 så har 70 prosent av avgangene vært i rute. Men de siste ukene har det vært dårligere enn det.

I 2015 var punktligheten for T-banen på drøyt 80 prosent. I uke 19 og 20 i år var så mye som annenhver avgang forsinket.

Ifølge Asperud skyldes dette blant annet innkjøringsproblemer for nytt driftssystem, strømbrudd og problemer med signal og sikringsanlegget.

– Flere ting har skjedd samtidig. Derfor har vi sett disse forsinkelsene. Vi setter nå inn tiltak for å komme opp på 2015-nivå med en punktlighet på drøyt 80 prosent, avslutter han.