Offer slipper å vitne

Gutten som ble grovt seksuelt misbrukt av en 33-åringen i Furuset svømmehall for to år siden, slipper å vitne i retten.

Furuset senter
Foto: Vibeke Ravndal / NRK

I dag startet ankesaken i Borgarting lagmansrett mot en 33 år gammel mann som står tiltalt for seksuelt overgrep mot en åtte år gammel gutt.

Gutten som nå er ti år, slipper å vitne i rettssalen. Retten får se videopptak av gutten forklaring. Bistandsdvokat, Kjell T. Dahl sier til NRK Østlandssendingen at gutten fortsatt preget av overgrepet.

Forgrep seg i svømmehall

Den pedofilifrikjente mannen
Foto: Politiet

Høsten 2004 - februar 2005 tok den 33 år gamle mannen med seg to mindreårige gutter med i Furuset svømmehall.

Guttene var han blitt kjent med da han en periode jobbet på SFO på en skole i området. Ifølge tiltalen skal mannen ha utført svært alvorlige seksuelle overgrep i svømmebassenget og i dusjen på en av guttene, som da var åtte år.

Jobbet på 15 skoler

Politiets etterforskning viste at mannen hadde vært uvanlig pågående i jakten på en jobb som trener eller leder for barneidrett, skole eller skolefritidsordning. Han var innom 15 skoler i vårt distrikt, som regel i et kort tidsrom og ofte på SFO.

Men mannen viste seg å være nærgående overfor mange barn. Han ville følge dem hjem etter trening og sendte tekstmeldinger til dem. Foreldre reagerte også på hans oppførsel overfor barna.

Søkte jobber i falsk navn

Mannen ble etter hvert svartelistet hos 70 idrettslag på Østlandet. Etter det begynte han å søke på jobber under falskt navn, bl.a ved Løkkeberg, Sofiemyrtoppen og Bekkelaget skoler.

Han står også tiltalt for å ha hengt opp ark i bydelen med navnet på den åtte år gamle gutten, hvor han hevder at anklagene mot ham er falske, og at gutten skal ha hatt seksuell omgang med andre gutter. 

Anket dommen

I januar ble mannen dømt til to år og to måneders fengsel for lovbruddene. Mannen erklærte seg uskyldig dømt og anket. Øyvind Bergøy Pedersen er hans advokat og peker på at det er høyst uklart når overgrepene i svømmehallen skal ha skjedd.

Statsadvokat og aktor Svein Holden synes ikke at det svekker tiltalen.

En psykiatrisk undersøkelse av mannen konkluderte med at han er fullt tilregnelig, og Holden krever at mannen dømmes til forvaring. Det kan bety at mannen sitter i fengsel resten av livet.